Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

We gaan weer de goede kant op, de zomermaanden zitten er aan te komen. Ook horen we gelukkig niet veel meer over corona en kunnen we weer uitkijken naar een welverdiende vakantie in de zomer. Nu alleen nog hopen dat de problemen met de wachtrijen op Schiphol zo snel mogelijk worden opgelost. Hoe zit het nu eigenlijk met de coronapas, heb je die nog nodig in het buitenland of is dat inmiddels niet meer nodig?

Onlangs kondigde het ministerie van Volksgezondheid al aan dat de mondkapjesplicht op de Nederlandse luchthavens is komen te vervallen. Er zijn internationale richtlijnen voor het dragen van mondkapjes op luchthavens en in het vliegtuig. Deze worden opgesteld door de Europese Luchtvaartautoriteit (EASA). Maar elk land beslist zelf hoe zij met die richtlijnen omgaan en welke coronaregels in dat land gelden. Daardoor zijn de regels op luchthavens en in vliegtuigen niet overal hetzelfde, het kan dus zijn dat er in het buitenland andere regels gelden. Ook kan het zijn dat je bij de ene luchtvaartmaatschappij wel een mondkapje in moet in het vliegtuig en bij de ander niet.

In welke landen ben je op dit moment welkom zonder coronapas? Je bent volgens de ANWB Reiswijzer welkom in België, Denemarken, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Vanaf 1 juni mag je ook zonder coronapas naar Italië reizen. Wil je naar Duitsland reizen, dan heb je tot 1 juni een coronapas nodig. Voor reizen naar bijvoorbeeld Frankrijk, Portugal, Spanje, Turkije en Marokko heb je momenteel nog wel een coronapas nodig. We hopen natuurlijk allemaal dat corona in de toekomst geen impact meer heeft op onze samenleving en dat de coronapas uiteindelijk weer afgeschaft wordt. De grote vraag blijft natuurlijk, gaan de coronabesmettingen richting de herfst weer enorm oplopen en zijn we dan weer terug bij af?

Gerelateerde artikelen:
In welke landen ben je op dit moment welkom zonder coronapaspoort?