De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij laat weten aan de reizigers dat ze hun reisplannen opnieuw kunnen plannen.

KLM schrapte tijdens het Pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag van of naar Schiphol. De reizigers konden op een later moment op de dag alsnog vertrekken. KLM liet weten te maken te hebben met operationele problemen voor vluchten die vertrekken vanaf Amsterdam Airport Schiphol. 

Zondag ontstond er een vreemde situatie toen de luchtvaartmaatschappij KLM besloot zo’n veertig toestellen leeg terug te laten vliegen naar Schiphol, terwijl vele honderden passagiers daardoor strandden op Europese luchthavens. Ondertussen lieten gedupeerde reizigers van zich horen op sociale media. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij laat weten aan de reizigers dat ze hun reisplannen opnieuw kunnen plannen volgens de hun geadviseerde richtlijnen. Wanneer vluchten werden geboekt van, naar of via Amsterdam met vertrek t/m 10 juni 2022, biedt KLM omboekings- en restitutiemogelijkheden mogelijkheden aan.

Wachtrijen

De problemen treden vooral op tijdens de veiligheidscontrole. De luchthaven Schiphol zelf kampt ook al weken met grote problemen vanwege personeelstekorten en grote aantallen reizigers. De wachtrijen bij de veiligheidscontrole zijn veel langer dan normaal, wat de wachttijd sterk beïnvloedt. Ook vrijdag was het al druk op Schiphol, met lange wachtrijen buiten de luchthaven. De luchthaven is sinds vrijdag een proef gestart waarbij passagiers niet eerder een terminal in mogen dan vier uur voor het vertrek van hun vlucht.

Gerelateerde artikelen:
KLM biedt omboekings- en restitutiemogelijkheden mogelijkheden aan.
Print Friendly, PDF & Email