Pitane Image

Voor iedere 100 werklozen staan er op dit moment liefst 133 vacatures open.

Om de bezetting structureel weer op peil te krijgen zijn bedrijven hard aan het werven. En dat gaat niet makkelijk en gepaard met veel stress. Zo vragen veel bedrijven voorlopig collegialiteit en flexibiliteit van hun werknemers en zetten geregeld kantoorpersoneel achter het stuur.

Een tekort aan personeel zorgt voor beperkte uitval van treinen en bussen. Valysritten kunnen niet tijdig worden gereden en in het noodzakelijke leerlingenvervoer voor kinderen met een beperking regent het klachten. De werkdruk is nog nooit zo hoog geweest en de vakantieperiode staat voor de deur.

Bedrijven als ProRail, de organisatie die het Nederlandse spoornetwerk beheert, werken in elk geval hard aan beterschap. Om de bezetting structureel weer op peil te krijgen is het bedrijf hard nieuwe treinverkeersleiders aan het werven. Ook NS is volop bezig nieuwe treinbestuurders te lokken met de simulator die onlangs te zien was in verschillende stations.

Het gebrek aan personeel blijft nog zeker tot medio 2023 spelen. Daarnaast kampt landelijk het stad- en streekvervoer met een ziekteverzuim van 8 tot 10 procent. Daardoor rijden er minder treinen in de avonduren en tijdens de spits. Ook enkele treinen ‘s nachts vallen uit door personeelsgebrek. Extra lange dagen en meer uren werken voor de overgebleven werknemers is geen oplossing. Integendeel, je moet je mensen juist goed verzorgen zodat ook zij niet uitvallen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het toerisme trekt enorm aan, maar personeel ontbreekt.

achterstand

De keerzijde van de medaille is dan weer dat deze landelijke situatie bedrijven soms goed uitkomt. Daar waar de kwaliteit van de dienstverlening al ronduit slecht was, wordt nu veel meer onder de noemer personeelsgebrek ingezet om de minimale kwaliteit te verantwoorden. Dat is niet alleen het geval in het vervoer maar ook in de infrastructuur. Eerder was er al een achterstand in onderhoud en reparatie, maar personele krapte en vertraagde levering van onderdelen zijn nu sleutelwoorden geworden.

Daar waar we dachten dat alles uit China kwam, lijkt het er nu op dat de oorlog in Oekraïne aan de basis ligt van zowat alle leveringsproblemen van onderdelen. Maar ook al in het materieel aanwezig, wie gaat het werk doen? Nog nooit waren er zoveel vacatures en zo weinig werklozen. Een deel van die vacatures is wel degelijk in banen die tijdelijk zijn, niet goed betalen en ook geen doorgroeiperspectief hebben.

gesloten

Op sommige plekken blijven cafés of restaurants gesloten omdat er geen personeel is. Restaurants die wel open gaan vragen vaak torenhoge prijzen aan hun klanten. Wanneer in die sector alles weer normaliseert kan je er op wachten dat ze ondertussen al hun klanten hebben weggejaagd door hun absurde tarieven. Door de situatie op Schiphol besluiten veel Nederlanders in eigen land te blijven. Het toerisme trekt enorm aan, maar personeel ontbreekt.

Veel jongeren vertrekken omdat ze worden onderbetaald in de horeca. Onderbetaald worden is een probleem van alle tijden, maar voor het eerst leidt dat echt tot problemen. Het raakt niet alleen cafés en restaurants, maar ook vervoer, landbouw en de bouw. Jarenlang zijn mensen uitgebuit in deze sectoren, met tot gevolg dat niemand bij die bedrijven nu nog een toekomst voor zichzelf ziet. Tenslotte is er genoeg werk in beter betaalde sectoren. Het werk dat ze nu doen, betaalt beter.

vergrijzing

Experts waarschuwen dat het personeelstekort de komende jaren alleen maar zal stijgen. Een probleem dat door de vergrijzing niet zomaar is te stoppen. Door vergrijzing zal het aandeel ouderen binnen de potentiële beroepsbevolking verder oplopen. Mensen worden steeds ouder, de levensverwachting neemt toe. Er worden minder kinderen geboren dan vroeger. In Nederland neemt tot 2040 het aantal 65-plussers toe van 2,7 miljoen naar 4,6 miljoen. Voor de gevolgen van de vergrijzingsgolf is al lang voor corona gewaarschuwd.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email