Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Weggebruikers krijgen het advies zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen.

Zon en tropisch heet. Het zijn de ingrediënten voor een geslaagde vakantie en die hoef je nu helemaal niet te boeken. Vakantie in eigen land bij dergelijke temperaturen heeft wel gevolgen voor onze mobiliteit. Frank Deboosere adviseert voldoende water te drinken. Het is zeer belangrijk dat je het niet te warm krijgt wanneer de temperaturen oplopen.

spoor

In België schrapt NMBS piekuurtreinen. Het gaat om treinen die overdag buiten in volle zon geparkeerd staan, of om treinmaterieel dat te gevoelig is voor extreme hitte. Ook de Nederlandse NS neemt maatregelen maar verwacht geen problemen. ProRail en de vervoerders nemen maatregelen om overlast voor reizigers tegen te gaan, maar we kunnen storingen niet uitsluiten. Daarom ook het advies: neem een flesje water mee de trein in en check vooraf je reisplanner.

Tussen Geldermalsen en Utrecht vinden er werkzaamheden plaats aan het spoor. De NS heeft al geadviseerd aan reizigers om de route via dit station te mijden. Door een tekort aan buschauffeurs zijn er niet genoeg bussen om het normale aantal reizigers te vervoeren. De werkzaamheden aan het spoor zelf ondervinden ook overlast van de hitte. Aannemers hebben afspraken (hitte protocollen) om daar maatregelen op te nemen, zoals extra pauzes en het laten afkoelen van materieel.

luchtvaart

De brandende zon zorgt voor veel hitte. Op luchthaven Schiphol worden tijdens de tropische dagen de taxibanen met water besproeid. Door de hoge temperaturen dreigt anders het asfalt zacht te worden. Eindhoven Airport deelt waaiers uit aan de mensen die in een lange rij wachten op het inchecken. Op Schiphol Airport krijgen reizigers ijsjes uitgedeeld.

wegvervoer

Het protocol houdt in dat bergers automobilisten met pech langs de weg zo snel mogelijk helpen en naar een tankstation of parkeerplaats brengen. Weggebruikers krijgen het advies zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het verstandig een paraplu mee te nemen, die bij pech langs de weg kan dienen als parasol tijdens het wachten.

bescherming

We zien de zon graag komen maar vergeet niet dat we ons ook goed moeten beschermen tegen deze warmtebron. Kinderen, ouderen en alleenstaanden zijn erg kwetsbaar tijdens warme dagen. Zij verdienen extra aandacht en zorg.

Gerelateerde artikelen:
Zon en tropisch heet. Het zijn de ingrediënten voor een geslaagde vakantie en die hoef je nu helemaal niet te boeken.
AppStores