Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

EasyJet en Rolls-Royce hebben onlangs een baanbrekend nieuw partnerschap aangekondigd. H2ZERO dat een pioniersrol zal spelen in de ontwikkeling van verbrandingsmotoren die worden aangedreven door waterstof. Beide bedrijven hebben toegezegd samen te werken aan een reeks motortests op de grond, die later dit jaar van start gaan en hebben een gedeelde ambitie om de technologie de lucht in te brengen. Het doel van het partnerschap is om aan te tonen dat waterstof het potentieel heeft om vanaf medio 2030 een reeks vliegtuigen aan te drijven.

Terwijl Rolls-Royce zijn expertise op het gebied van motorontwikkeling en verbrandingssystemen inbrengt, zal easyJet zijn operationele kennis en ervaring inbrengen in H2ZERO en ook direct investeren in het testprogramma. Via H2ZERO ondersteunen de bedrijven later dit jaar een vroege conceptgrondtest van een Rolls-Royce AE2100-motor in het VK. Dit zal worden gevolgd door een volledige grondtest van een Rolls-Royce Pearl 15 straalmotor – hiervoor wordt een reeks locatie-opties beoordeeld, waaronder de Rolls-Royce-testfaciliteit in Mississippi, VS. Het programma bouwt voort op de eerste waterstofverbrandings- en brandstofsysteemtests die Rolls-Royce uitvoert met zowel de Cranfield- als de Loughborough-universiteit.

“Om tegen 2050 netto nul te bereiken, hebben we altijd gezegd dat radicale actie nodig is om de klimaatimpact van de luchtvaart aan te pakken. Daarom zijn we zo verheugd om deze samenwerking met Rolls-Royce aan te kondigen. De technologie die uit dit programma voortkomt, heeft het potentieel om vliegtuigen van easyJet-formaat aan te drijven, en daarom zullen we ook een investering van miljoenen ponden in dit programma doen. Om op grote schaal koolstofarm te worden, is vooruitgang bij de ontwikkeling van emissievrije technologie voor vliegtuigen met een smalle romp van cruciaal belang. Samen met Rolls-Royce kijken we ernaar uit om de industrie te leiden om deze uitdaging direct aan te gaan.”

H2ZERO is geïnspireerd op de wereldwijde, door de VN gesteunde Race to Zero-campagne waar beide bedrijven zich bij hebben aangesloten en zich ertoe verbinden om tegen 2050 een netto-nul-koolstofuitstoot te bereiken. De onlangs aangekondigde overeenkomst volgt op een onderzoeksproject dat beide bedrijven in 2021 begonnen, het ontwikkelen van marktanalyses, het aansturen van specificaties, het onderzoeken van infrastructuur en wettelijke vereisten om het gebruik van waterstof in de luchtvaart te ondersteunen.

“H2ZERO is een grote stap voorwaarts voor Rolls-Royce en we zijn verheugd om samen te werken met een partner die de wens deelt om te innoveren en nieuwe antwoorden te vinden op de grootste uitdagingen van de luchtvaart. Bij Rolls-Royce willen we klaar zijn om pioniers te zijn op het gebied van duurzaamheid met alles wat de toekomst nodig heeft, of het nu waterstof, elektriciteit, duurzame vliegtuigbrandstof of gasturbine-efficiëntie is. Deze overeenkomst inspireert ons verder om verder te gaan.”

Het H2ZERO-partnerschap is ook tot stand gekomen als reactie op gedetailleerde studies en marktonderzoek – waaronder het Fly Zero-team van het UK Aerospace Technology Institute en Project NAPKIN (New Aviation Propulsion Knowledge and Innovation Network) – die beide concludeerden dat er marktpotentieel is voor waterstofaangedreven vliegtuigen, aldus Easyjet.

Gerelateerde artikelen: