Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De premier is vaak te zien op zijn vertrouwde sportieve fiets.

Mark Rutte is niet alleen de langst zittende premier van Nederland maar tevens de premier die we het vaakst op de fiets zien rijden naar het werk. Vandaag vervult het ambt  4311 dagen en dat is één dag langer dan CDA-premier Ruud Lubbers het heeft volgehouden tijdens zijn premierschap. Rutte werd op 14 oktober 2010 de eerste minister-president nadat hij het lijsttrekkersverkiezing van Rita Verdonk won na een keiharde strijd.

Rutte werd geboren in Den Haag, als jongste van 7 kinderen en studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden.  Als kind droomde hij in zijn jeugd van een carrière als concertpianist. Eind jaren 80 werd hij voorzitter van VVD-jongerenorganisatie JOVD en is sinds 2006 politiek leider van de VVD. Hij werd voor het eerst Minister-president op 14 oktober 2010.

Koga

De welbekende Mark Rutte fiets is een sportieve Koga F3 stadsfiets die hij vaak verkiest boven zijn dienstauto. Zelfs voor zijn rit naar paleis Huis ten Bosch maakte hij geen uitzondering. De premier kocht de fiets bij Bike Totaal Thijs Brand in Leidschendam en ook fietsfabrikant Koga uit Heerenveen profiteert van Rutte wanneer de foto’s op de sociale media rondgaan. De Koga is een heerlijke stadsfiets met maar liefst 30 Shimano Deore versnellingen. Nederland is een fietsland en onze premier geeft daarin het goede voorbeeld voor de rest van de wereld.

Vooral het feit dat Mark Rutte op de fiets stapte om zijn ontslag aan de koning in te dienen, maakte wat los in de media en de beelden gingen de hele wereld over. De mobiliteitswereld om ons heen is sterk veranderd door de huidige situatie. Veel mensen willen zich individueel kunnen verplaatsen en niet meer afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De fiets is tevens een goed middel voor Rutte om te ontspannen.

“Voor de aankoop kwam de assistent van Rutte drie keer in de winkel. De eerste keer nam hij een aantal folders mee. De tweede keer vroeg hij naar de maat voor iemand van 1,93 meter. Dat vond ik wel raar, want de man was zelf best klein”

De fiets moest volgens het digitaal magazine tweewieler.nl door Dennis Brand bij het Torentje afgeleverd worden. Dat was nog een heel gedoe. “Je moet doorgeven met welke auto je komt en wie de chauffeur is. Op het Binnenhof werd ik helemaal rondgeleid voordat ik bij het Torentje uitkwam. Daar stond Mark Rutte en heb ik de fiets op zijn maat afgesteld en heeft hij een stukje getest door de gangen naast het Torentje.” Dennis herinnert zich dat het gesprek nog goed: “Het was een leuk gesprek, hij was heel geïnteresseerd en benaderbaar.”

Gerelateerde artikelen:
Ook stemmen doet Mark Rutte op zijn vertrouwde fiets.
AppStores