Niet urgent genoeg voor de landelijke politiek.

De mondelinge vragen van Tweede Kamerlid D66 Paul van Meenen die hij, mede namens VVD, PVV, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en SGP, wilde stellen over de ernstige problemen in het leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs werden niet toegekend.

Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Wiersma over het tekort aan buschauffeurs, waardoor dagelijks duizenden leerlingen in het speciaal onderwijs uren te laat op school komen. In een tweet publiceert hij alsnog de Kamervragen naar aanleiding van de klachtenregen van ouders over Trevvel.

Kamervragen Tweede Kamerlid D66 - Paul van Meenen

Uit een onderzoek zou het probleem landelijk 14.000 leerlingen raken. Volgens Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs sturen ouders nu massaal particuliere taxi’s naar scholen om hun kind op te laten halen want zij moeten werken en hebben dus geen andere mogelijkheid. 

Vele chauffeurs uit het leerlingenvervoer werden tijdens de coronacrisis bedankt en blijken ondertussen vertrokken naar particuliere taxibedrijven die wel het vervoer kunnen regelen. Voor LBVSO is het meest schrijnende in het hele #LeerlingenvervoerCrisis wel dat alle vervoerders pas dag voor start scholen met een bombrief kwamen en gemeentes daarop zeggen “te zijn overvallen”. De belangenvereniging spreekt van een grote ramp met ver verstrekkende gevolgen voor die duizenden leerlingen uit speciaal onderwijs. 

Terwijl vakbond FNV pleit voor een minimaal uurloon van 14,- EUR per uur in de sector laat KNV weten dat hogere lonen niet de oplossing zijn. Woordvoerder Hilbert Michel van de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) erkent de problemen. “Er zijn gewoon te weinig mensen.”

Lees ook  Gedeputeerde Suzanne Otters kan leerlingen in Andel helpen

LBVSO

Leerlingen Belang Voortgezet Onderwijs (LBVSO) komt op voor de belangen van alle leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) – van cluster 1 tot met met cluster 4. Ook behartigen wij de belangen van thuiszitters en vavo-leerlingen (volwassenenonderwijs). LBVSO zorgt ervoor dat de stem van al deze leerlingen wordt gehoord.

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Beeld: ©RVD - Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email