BLUE

De wetenschappers slaagden erin om 4,6 keer meer stroom aan de batterij van een elektrisch voertuig te leveren.

Een elektrische wagen opladen in amper vijf minuten en zelfs minder, daar kunnen eigenaars van deze voertuigen voorlopig enkel van dromen. Maar volgens de NASA zou het binnenkort echt kunnen. Het nieuws van NASA komt omdat de verkoop van elektrische voertuigen dit jaar op schema ligt om een recordhoogte te bereiken, volgens de onlangs uitgebrachte Tracking Clean Energy Progress-update van het International Energy Agency.

Experimentele technologie die wordt gebruikt om apparatuur in de ruimte te koelen, kan binnenkort de oplaadtijden van elektrische voertuigen tot vijf minuten of minder terugbrengen, zei de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deze week. De door de federale ruimtevaartorganisatie gefinancierde technologie, in samenwerking met Purdue University, zegt dat het onderzoek dat ze plannen voor toekomstige ruimtemissies, aantoont dat de technologie ervan een elektrische auto binnen enkele minuten in plaats van uren kan opladen.

Met behulp van een techniek die bekend staat als “subcooled flow cooking”, zou de technologie de hoeveelheid elektrische stroom EV-laders met ongeveer 1.400 ampère kunnen verhogen, bijna vijf keer de snelheid van maximaal 520 ampère die momenteel aan EV’s wordt geleverd, zei NASA. Standaard EV-opladers die consumenten kunnen kopen, leveren meestal minder dan 150 ampère.

Vorig jaar kondigden de ingenieurs van Purdue een alternatieve koelmethode aan door een nieuwe laadstationkabel, waarvoor patent is aangevraagd, uit te vinden die bepaalde elektrische voertuigen in minder dan vijf minuten volledig zou opladen – ongeveer evenveel tijd die nodig is om een benzinetank te vullen. Deze onderzoeks- en ontwikkelingssamenwerking werd gefinancierd door Purdue en Ford Motor Co. die teruggaat tot 2017.

Lees ook  Klaar voor de vrieskou: Hoe bereidt u uw auto voor op de winter?
Gerelateerde artikelen:
Een elektrische wagen opladen in amper vijf minuten en zelfs minder
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email