Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Stakers zijn niet verplicht te melden bij hun werkgever dat zij gaan staken. 

De vaststelling en publicatie van de NEA Index is opnieuw met 2 weken uitgesteld tot 28 november 2022. In tegenstelling tot het laatste bericht dat de NEA-index op 14 november bekend zou worden gemaakt, is de definitieve publicatiedatum verplaats. De reden voor dit uitstel is dat de cao-onderhandelingen nog gaande zijn. Hoewel het niet gezegd is dat cao-partijen op 28 november wel een akkoord hebben bereikt, zou publicatie op 14 november het onderhandelingsproces nog complexer maken. Het Sociaal Fonds Mobiliteit laat midels een persbericht weten dat wanneer er op 28 november geen overeenstemming is bereikt, de gemiddelde loonstijging van 3,9%, zoals vermeld in de Macro Economische Verkenningen, zal worden meegenomen in de index. De NEA-index voor 2023 komt dan uit op circa 11,3%. Op basis van de huidige gesprekken tussen vakbonden en werkgevers is het niet uitgesloten dat de loonstijging substantieel meer zal zijn dan 3,9%, zodat met een NEA-index tussen de 13% en 15% rekening moet worden gehouden.

"Soms sneeuwt het, soms heerst er Corona, soms staken leraren en soms hebben werkgevers en werknemers in het Zorgvervoer en Taxi andere opvattingen over leefbaar loon en respect voor de zieke chauffeur. in alle gevallen hierboven zijn de scholen dicht. Natuurlijk mogen ze staken!!"

Dat vakbonden en de werkgeversorganisatie er nog lang niet uit zijn kunnen we optekenen uit de sociale media. Volgens Meindert Gorter is de chauffeurs leegloop ontstaan door het probleem van geen leefbaar loon en arrogante houding werkgevers binnen de sector Taxi en Zorgvervoer. Ook verschillende politieke partijen roepen de werkgevers tot de orde. Partijen vroegen aandacht voor de slechte betaling van de chauffeurs. “Een hongerloontje”, gaf de minister toe. Hij reed zelf mee in een taxibusje. De chauffeur vertelde de Minister dat hij twaalf euro per uur krijgt. Het water staat ze aan de lippen.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

In een oproep vroeg Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) de scholieren te ontzien tijdens de inzet van werkonderbrekingen en stakingen als drukkingsmiddel naar de werkgevers. Er is begrip voor dat er een betere cao moet komen, maar kwetsbare kinderen kunnen niet de dupe worden. Meindert Gorter, vakbondsbestuurder FNV Taxi, laat weten in een tweet dat chauffeurs ‘natuurlijk mogen staken’ zolang er andere opvattingen zijn over leefbaar loon en respect voor de zieke chauffeur.

aanzeggingen

Uit het overleg met de vakbonden is niet echt duidelijk waar en wanneer vakbonden en werknemers actie voeren, behalve dan de eerste aanzeggingen die binnen zijn voor Zeeland, Noord-Holland en Overijssel en Gelderland. Er werd afgesproken met de vakbonden dat de werkgevers waar acties of stakingen gaan plaatsvinden ten minste 48 uur van tevoren een brief zullen sturen waarin een en ander wordt aangekondigd. Volgens KNV hebben de vakbonden ‘niet heel veel leden’. Werkgevers kunnen vooraf niet vragen aan werknemers of zij gaan staken. Stakers zijn niet verplicht te melden bij hun werkgever dat zij gaan staken. 

De laatste grote staking binnen de sector waarbij  straattaxi’s en leerlingen- en zorgvervoer stil stonden dateert alweer van 2017. Chauffeurs legden toen het werk neer voor 3 procent meer loon. Die staking was een initiatief van FNV Taxi.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven
Het Sociaal Fonds Mobiliteit laat midels een persbericht weten dat bekendmaking van de NEA-index is uitgesteld.
Agendapakket