Pitane Image

Veel treinen hebben een tweede conducteur nodig. Dat is nodig voor de veiligheid, stelt NS.

Terwijl de rijdende treinen uit het spoorboekje steeds minder worden, begint het spoor te bezwijken onder het aantal reizigers in te korte treinen. Verschillende reizigers klagen op sociale media aan dat ze geen zitplaats hebben wanneer ze de trein willen nemen. Opvallend daarbij zijn de treinen die opeens minder wagons hadden, waardoor treinen overvol zitten.

Het probleem speelt zowel in Nederland als Vlaanderen. Volgens de NMBS komt dat door het grote aantal verouderde wagons die gevoelig zijn voor pannes, en een tekort aan technisch personeel.  Een woordvoerder van de NMBS geeft aan dat er geen strikte normen zijn zoals in Nederland. In de regel is daar één conducteur tot tien dubbeldeksrijtuigen prima. 

“Het probleem is de betrouwbaarheid van het ouder materieel dat gevoeliger is voor pannes en dat uiteraard sneller uitvalt. Doordat er vertraging zit op de levering van nieuw materieel, moeten we ouder materieel langer in dienst houden”

NMBS erkent het probleem wel. Gedacht werd aan het openstellen van plaatsen in eerste klasse. Die beslissing kan altijd aan boord van de trein zelf worden genomen. Als blijkt dat er echt te weinig plaats is, dan kan de treinbegeleider beslissen om de eerste klasse open te stellen. Dirk De fauw (CD&V), de burgemeester van Brugge, heeft een open brief geschreven aan de NMBS waarin hij de overvolle treinen aanklaagt. “De piekuurtreinen in het station arriveren overvol, waardoor heel wat scholieren niet kunnen opstappen”. 

Lees ook  Minder betalen voor je treinreis door vroegboekkorting

NMBS waarschuwt voor overvolle treinen door het grote aantal pannes, en een tekort aan technisch personeel.

(Tekst loopt door onder de foto)
Agendapakket

De Nederlandse Spoorwegen kampen dan weer met een hoog tekort aan personeel. Vooral het tekort aan conducteurs is groot en dat geeft invloed op het inzetten van lange treinen. Sinds jaar en dag heeft NS normen wanneer een tweede conducteur nodig is. De zogenoemde bakkennorm bepaalt vanaf hoeveel rijtuigen een ‘tweede man’ nodig is. In de regel is er vanaf zeven rijtuigen een tweede conducteur nodig. Terwijl Rover vraagt voor meer treinen, en waar mogelijk elk kwartier op elk station, worden het er steeds minder. Het probleem van treinuitval, vertraagde, te korte en bomvolle treinen wordt almaar groter. Rover-directeur Freek Bos pleit voor een beetje “omdenken” bij de NS ten gunste van de klant.

beperking

Veel mensen pakken momenteel de auto in plaats van de trein, door de kans op treinuitval en veel te volle treinen. Voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is de auto meestal geen optie, omdat ze niet zelf kunnen rijden. Die reizigers zien maar al te vaak de trein aan hun neus voorbij gaan door gebrek aan hulp op het station of geen beschikbare plaats voor de rolstoel. Onder normale omstandigheden is dat al lastig voor hen, omdat ze vaak hulp nodig hebben bij het in- en uitstappen. En dan hebben we het nog niet eens over het gebrek en uitval van liften op stations door achterstallig onderhoud of gebrek aan vervangende onderdelen.

Lees ook  Loonstrijd op het spoor brengt FNV en NS terug naar onderhandelingstafel
(Tekst loopt door onder de foto)
NS reisassistentie - foto: Pitane Blue

Veel onbegrip onder treinreizigers. De NS heeft onlangs uit voorzorg treinen uit de dienstregeling gehaald. Dat moet ervoor zorgen dat minder treinen plotseling uitvallen. Rikus Spithorst van de reizigersorganisatie Voor Beter OV constateert dat reizigers nu alsnog voor vervelende verrassingen komen te staan.

"De NS heeft de dienstregeling uitgekleed met als belofte dat reizigers erop kunnen rekenen dat de overgebleven treinen wel rijden. Dat lijkt nu niet te kloppen. We zien steeds meer klachten voorbij komen, dat is al een aantal dagen zo."

De dienstregeling is met ingang van heden nóg verder uitgekleed en dat is nog niet eens het ergste. Volgens Spithorst zijn heel veel aansluitingen verloren gegaan, zodat passagiers soms een klein uur moeten wachten op hun aansluitende trein. Eind vorig jaar viel gemiddeld tussen de 2 à 3 procent van de treinen uit. In de afgelopen twee maanden ging het respectievelijk om 11 en 8 procent.

Foto NMBS: Michael Depoortere

Gerelateerde artikelen:
Taxikrant
Print Friendly, PDF & Email