Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het rapport ligt er al een tijdje, werknemers hebben niets gehoord.

Het rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) over onveiligheid op de buslijnen van Qbuzz tussen Emmen en Ter Apel (buslijnen 72 en 73) lijkt in de la te zijn beland bij de regionale vervoerder. Volgens Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer, werd het rapport in juli al naar de directie van Qbuzz gestuurd en een aantal maatregelen moeten voor 1 december a.s. zijn genomen. Maar werknemers hebben daar nog niets daarover gehoord. Laat staan dat de inhoud van het rapport met ze gedeeld is.

Volgens de persvoorlichter Yvette de Vries (FNV) staan in het rapport een aantal overtredingen van de wetgeving inzake arbeidsomstandigheden. Ook wordt Qbuzz opgedragen maatregelen te nemen die zorgen voor voldoende veiligheid en gezondheid van de werknemers.

"De aanpak van agressie en geweld staat of valt bij erkenning van het probleem. Dit ontbrak bij Qbuzz. Met als gevolg dat de onveilige werksituatie voortduurde en chauffeurs zich vorig jaar genoodzaakt voelden het werk neer te leggen.’"

De FNV heeft daarop de NLA ingeschakeld. Volgens Kuiper wilden ze niet alleen erkenning van het probleem, maar ook oplossingen voor de lange termijn die zorgen voor voldoende veiligheid. Ook na de brief van de NLA bleef het stil vanuit Qbuzz. Kuipers geeft aan dat ze hebben niets gezien van maatregelen, verbeteringen of excuses vanuit de werkgever. “Juist als het om veiligheid gaat heb je een werkgever nodig die de zaken serieus neemt, die achter de werknemers staat. Het vertrouwen van de chauffeurs in hun werkgever is flink aangetast.”, aldus Kde FNV bestuurder.

Lees ook  Qbuzz: dieselbussen voor Fries busvervoer wekken verbazing

vertrouwen herstellen

Om het vertrouwen te herstellen eist de FNV van Qbuzz dat zij erop toe ziet dat de afgesproken maatregelen om de veiligheid te vergroten, waaronder camerabewaking, gerealiseerd worden. Volgens Kuiper moet de werkgever ook zaken die ze zelf kan oplossen om de veiligheid te vergroten oppakken. Een werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. FNV stelt FNV dat er bij Qbuzz een cultuurverandering nodig is. “Excuses voor het falen in het verleden is een eerste stap. Niet alleen om aan te geven dat je het in de toekomst anders aan gaat pakken, maar ook om het vertrouwen van buschauffeurs te herstellen.”, aldus Kuiper in een verklaring.

Gerelateerde artikelen:
De aanpak van agressie en geweld staat of valt bij erkenning van het probleem.
Buskrant