Vanaf nu kunnen reizigers in Amsterdam en regio ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard.

Reizigers kunnen behalve met een OV-chipkaart, vanaf vandaag in Amsterdam en regio ook in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard – ook op een mobiel. Daarmee is reizen met de bussen, trams en metro’s van GVB en de bussen van EBS in de regio Amsterdam nog makkelijker geworden. Eerder introduceerde Transdev/Connexxion deze betaalvorm in het busvervoer in de overige delen van de provincie Noord-Holland.

Het betalen in het OV gaat veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger, de OV-pas, en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen, Daardoor wordt reizen met het OV steeds slimmer, steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In-en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio’s mogelijk. 

wel even opletten

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Je checkt in met je betaalpas (plastic of mobiel) voor de kaartlezer, en ook weer uit met dezelfde betaalpas. Let wel op want de pas moet uit de portemonnee of pasjeshouder worden gehaald, om ervoor te zorgen dat in- en uitchecken met dezelfde pas gebeurt.

Reizigers kunnen in- en uitchecken met een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS -een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS) - alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa - een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards en de bestaande OV-chipkaart en barcode.

zien wat je betaalt 

Lees ook  Steden vragen minister om actie tegen de toename van opgevoerde fatbikes

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In de loop van 2023 wordt het ook mogelijk om tegen reductietarief (bijvoorbeeld leeftijdskorting) te reizen met je betaalpas. Nu is reizen met betaalpas nog op voltarief. Reizigers kunnen hun reisgegevens checken in de OVpay app of door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die in het betaaloverzicht staat met de omschrijving NLOV. Reizigers van GVB kunnen voor inzage in hun reizen met GVB ook de GVB app downloaden.

nieuwe technologie

De start van reizen op de betaalpas bij GVB en EBS samen met bus, tram én metro maakt dat dit de grootste overgang  op de nieuwe technologie tot nu toe is en brengt al met al veel verandering voor reizigers en personeel. Inge Keur, manager Verkoop & Service bij GVB hierover: ‘De nieuwe techniek is uitgebreid getest maar heeft een uitdagende leercurve die alleen in de praktijk kan plaatsvinden. Daarom houden we alle ontwikkelingen rondom reizen met de betaalpas nauwlettend in de gaten’.

In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Politie op zoek naar taxichauffeur die leven redde
NGC-GVB Amsterdam
Buskrant
Print Friendly, PDF & Email