DVDP width=

EasyJet en Rolls-Royce hebben een baanbrekende nieuwe samenwerking voor H2ZERO.

Waterstof doet nu ook intrede om de beloftes om de CO2-intensieve luchtvaartsector te vergroenen waar te maken. Beide bedrijven hadden afgelopen zomer toegezegd samen te werken aan een reeks motortests op de grond. Het doel van de samenwerking is om aan te tonen dat waterstof het potentieel heeft om vanaf het midden van de jaren 2030 een reeks vliegtuigen aan te drijven.

De luchtvaart is op dit moment goed voor 2,4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Om Europese doelstelling voor 2050 te behalen en een emissieloze economie te hebben, kijken luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigbouwers naar zowel waterstof als elektrische accu’s om de CO2-uitstoot van vliegtuigen terug te dringen.

H2ZERO

Ondertussen heeft de Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce en vliegtuigmaatschappij Easyjet een waterstofmotor voor vliegtuigen gepresenteerd. Binnen het H2ZERO programma werd de bestaande AE 2100-A vliegtuigmotor omgebouwd tot een waterstofmotor. Deze motor wordt gebruikt in propellervliegtuigen voor regionaal verkeer, en draait normaal gesproken op kerosine. Er is nog geen sprake van een straalmotor die in lange-afstandsvliegtuigen wordt gebruikt. Dit zal worden gevolgd door een grootschalige grondtest van een Rolls-Royce Pearl 15 straalmotor.

(Tekst loopt door onder de foto)
Rolls-Royce - Easyjet

H2ZERO is geïnspireerd door de wereldwijde, door de VN gesteunde Race to Zero-campagne die beide bedrijven hebben ondertekend, waarmee ze zich ertoe verbinden om tegen 2050 een netto nul-koolstofuitstoot te bereiken. Het H2ZERO-partnerschap is tot stand gekomen als reactie op gedetailleerde studies en marktonderzoek – inclusief het Fly Zero-team van het UK Aerospace Technology Institute en Project NAPKIN (New Aviation Propulsion Knowledge and Innovation Network) – die beide concludeerden dat er marktpotentieel is voor vliegtuigen op waterstof.

Gerelateerde artikelen:
MaaS krant
Print Friendly, PDF & Email