Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Alle stakingen van de afgelopen maanden in Nederland in de verschillende sectoren hebben het ledenaantal fors doen groeien.

CNV Vakmensen en KNV Zorgvervoer en Taxi mogen het dan wel eens zijn geworden over een nieuwe cao, vakbond FNV zet de stakingen gewoon door. Dat er toch gestaakt wordt, benadrukt volgens FNV de ernst van de situatie. De vakbond dreigt zelfs met een meerdaagse staking in januari om werkgevers te dwingen aan de eisen tegemoet te komen en blijft de leden oproepen om te staken om de werkgever te laten weten dat ze ontevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden, lonen en de werkomstandigheden. 

Grootste ergernis bij de chauffeurs, die dagelijks voor duizenden mensen het vervoer verzorgen, zijn de regelingen rondom het ziekteverzuim. Elke keer als ze zich ziek melden, krijgen ze een dag niet uitbetaald. Daarna krijgen ze maar een gedeelte van hun loon doorbetaald. 

Daartegenover staan de reizigers die niet zo gelukkig zijn met de stakingen. FNV hekelt de opstelling van KNV over de stakingen, die beweert dat de chauffeurs staken over de ruggen van kwetsbare passagiers. Volgens Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) is er bij ouders steeds minder begrip voor de stakende chauffeurs. Op zich begrijpelijk want ook ouders van kinderen worden onrechtstreeks getroffen door de acties.

"De kans is groot dat er in januari een meerdaagse staking komt. Onze leden hopen vurig dat het zover niet hoeft te komen. De werkgevers hebben het in eigen hand"

Vakbond FNV steekt het niet onder stoelen of banken. Alle stakingen van de afgelopen maanden in Nederland in de verschillende sectoren hebben het ledenaantal fors doen groeien. Op zich normaal dat het mogelijk  is dat staken een vakbond nieuwe leden kan opleveren, omdat mensen die zich solidair voelen met de doelen van de staking zich wellicht aanmelden bij de vakbond als lid. Dit kan vooral het geval zijn als de staking succesvol is en de vakbond in staat is om de arbeidsvoorwaarden en rechten van de werknemers te verbeteren.

Lees ook  BCT: Ondernemers roepen op tot flexibeler beleid bij invoering CDT

Het is mogelijk dat er meer stakingsdrang is als de inflatie hoog is, omdat werknemers dan misschien het gevoel hebben dat hun lonen niet voldoende zijn om hun kosten te dekken. Als de inflatie snel stijgt, kan dit ervoor zorgen dat de waarde van het geld afneemt, wat kan leiden tot lagere reële lonen voor werknemers. Dit kan leiden tot ontevredenheid en frustratie onder werknemers en kan bijdragen aan een grotere bereidheid om te staken om de lonen te verhogen.

Aan de andere kant kan staken ook leiden tot afname van het aantal leden als sommige mensen het oneens zijn met de staking of als de staking leidt tot conflicten met de werkgever of andere werknemers. Het is dus moeilijk om te voorspellen of staken op lange termijn zal leiden tot toename of afname van het aantal leden van een vakbond. In ieder geval, zolang er stakingsbereidheid is onder de leden kan het bij de vakbonden rekenen op steun.

verdienmodel

FNV is zelfs een actie gestart. Nodig je collega’s, vrienden of familie uit om ook lid te worden, dan krijg je als dank 10 euro van de vakbond. Door de inflatie is het harder nodig dan ooit om samen voor hogere lonen te knokken volgens FNV. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Gemeenten/SGO 2023 zijn deze week opgeschort. Het zit met name op het loon muurvast en ook daar is een ultimatum in de maak.

Ook op de misschien wel drukste winkeldagen van het jaar dreigen medewerkers van de Bijenkorf te gaan staken. Zij leggen het werk neer op 23 en 24 december (inclusief kerstavond) als de directie niet over de brug komt met een redelijke loonsverhoging. De FNV roept medewerkers van Hema op om niet zomaar in te stemmen met een ander arbeidsvoorwaardenpakket. Op de dag dat Hema het land op z’n kop zet door seksspeeltjes te gaan verkopen gooit de winkelketen volgens FNV de belangen van zijn werknemers voor de zoveelste keer in de uitverkoop.

Lees ook  Assistentiehond: wettelijke welkom, praktisch geweigerd
Gerelateerde artikelen:
DVDP