DVDP width=

Helmondse bedrijf achter de zonneauto heeft financiële problemen.

Lightyear 0 wordt gebouwd door Atlas Technologies, een dochteronderneming van Atlas Technologies Holding. Het op de Automotive Campus in Helmond gevestigde bedrijf heeft maandag bij de curator surceance van betaling aangevraagd voor deze dochteronderneming. Dat bevestigde ceo en mede-oprichter Lex Hoefsloot aan het Financieel Dagblad.

Lightyear spreekt van een ‘strategische herstructurering’, die nodig is om de bedrijfsvisie veilig te stellen. Lightyear werd in 2016 opgericht door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, die de World Solar Challenge wonnen in 2013, 2015 en 2017. Het bedrijf telt inmiddels 544 werknemers en haalde tot nog toe ruim €200 mln op bij meerdere investeringsrondes.

Lightyear wil in de toekomst met een betaalbaardere variant op de markt komen. Bedrijven en de overheid hadden zo veel vertrouwen in het plan van de zonneauto, dat er massaal werd in geïnvesteerd.

Volgens Hoefsloot zijn de opgehaalde investeringen verbonden aan de houdstermaatschappij en is nog niet duidelijk in welke mate investeerders geraakt worden door de surseance van de dochtermaatschappij. Ook is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor Valmet Automotive. Vorige week nog bestelde leasemaatschappij Arval 10.000 exemplaren van de Lightyear 2.

uitstel van betaling

Het maandag bij de rechtbank ingediende verzoek tot uitstel van betaling heeft betrekking op bedrijfsonderdeel Atlas Technologies B.V. Daarin is de productie van de Lightyear 0 ondergebracht. Wanneer een bedrijf in financiële problemen zit en niet meer in staat is om zijn verplichtingen na te komen, kan een surseance van betaling worden aangevraagd. Dit is een tijdelijke oplossing waarbij de schuldeisers worden verzocht om de betalingen uit te stellen voor een bepaalde periode. 

Lees ook  Ontslagen bij Lightyear bouwer Valmet Automotive in Uusikaupunki

De curator zal onderzoeken of er een oplossing is voor de problemen en of het bedrijf in staat is om de schulden uiteindelijk af te lossen. Indien dit niet het geval is, kan de rechter besluiten het bedrijf failliet te verklaren.  Lang verhaal kort: Lightyear had grote plannen en de realisatie daarvan kost natuurlijk geld. Tijdens een investeringsronde haalde het bedrijf €81 miljoen euro, onder meer dankzij de Nederlandse overheid.

Gerelateerde artikelen:
Lightyear Validation Prototype 008
Print Friendly, PDF & Email