Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het van oorsprong Zeelandse vervoersbedrijf Van Gerwen Groep neemt het onlangs failliet verklaarde Cibatax in Eindhoven over.

Na het faillissement van Hendriks Taxi Services stond taxibedrijf Cibatax uit Eindhoven weer klaar voor een mogelijke doorstart. Réne Hendriks nam het Eindhovense taxibedrijf over in 2019 maar ook zijn bedrijf werd nu door  de rechtbank van Den Bosch failliet verklaard. Begonnen als straattaxibedrijf met enkele voertuigen is Cibatax thans uitgegroeid tot een bekende naam in Eindhoven.

De reden van het faillissement kan men kort samenvatten en spelen binnen de hele sector. Het aantal ritten is afgenomen, de brandstofprijzen zijn enorm gestegen, en er is een flink personeelstekort. Daarnaast zijn al jaren de marges in de branche veel te klein. En niet te vergeten, het terugbetalen van de overheidssteun die de afgelopen jaren werd toegekend is voor veel bedrijven een enorme opgave. Op het moment van het faillissement waren 62 mensen in dienst.

Foto: Hendriks Taxi Services

Formeel werd op 18 januari 2023 Hendriks Taxidiensten B.V. gevestigd in de Turijnstraat 22 te Eindhoven door de rechtbank in Oost-Brabant failliet verklaard. Hendriks Vervoer Services B.V. heeft de activiteiten in oktober 2019 overgenomen uit het toenmalige faillissement van Cibatax. Vanwege de coronapandemie in maart 2020 is de omzet van het taxibedrijf onverwacht met circa 87% weggevallen, aldus de bestuurder. 

NOW

Gefailleerde heeft vervolgens een beroep gedaan op de NOW-regeling, en de uitstelmogelijkheden bij de Belastingdienst. In de jaren nadien is de omzet weer aangetrokken, maar deze is volgens de bestuurder niet meer op het oude niveau gekomen van voor de coronapandemie. In aanvulling daarop zijn in 2021 en 2022 de kosten gestegen als gevolg van de stijging van de dieselprijzen en de energiecrisis. 

Daarnaast was volgens de bestuurder sprake van een tekort aan personeel, met als gevolg dat gefailleerde problemen had om aan alle vraag te voldoen en omzet niet gerealiseerd kon worden. Gefailleerde is toen tevens geconfronteerd met forse (terug)betalingsverplichtingen als gevolg van het beroep op de NOW-regeling en de uitstelregeling bij de Belastingdienst. 

In combinatie met de dalende omzet en de stijgende kosten heeft gefailleerde uiteindelijk besloten dat voortzetting van de onderneming in de gegeven omstandigheden ertoe zou leiden dat niet meer aan de verplichtingen kon worden voldaan. Aldus heeft de bestuurder in januari 2023 besloten het eigen faillissement aan te vragen. Na het faillissement bleef het Eindhovense Cibatax doorrijden met het oog op een mogelijke overname.

(Tekst loopt door onder de foto)
Eindhoven Centraal
De activiteiten bestonden voor 50% uit straatvervoer en 50% uit contractvervoer.

De curator heeft met meerdere kandidaten gesproken en meerdere biedingen ontvangen. De curator heeft met de hoogste bieder verder onderhandelt over de doorstart en uiteindelijk is met toestemming van de rechter-commissaris overeenstemming bereikt over een overdracht van de activa en activiteiten aan Van Gerwen Groep B.V. voor een bedrag van € 36.000,-. Een bedrag opgebouwd uit goodwill en een klein gedeelte voorraad diesel.

overname

Het bedrijf, ooit opgericht in 1972 door de Taxi bedrijven Citax en Batax, is een bekende speler in de markt en, ondanks het derde faillissement, niet aan de eerste doorstart toe. Het Eindhovense bedrijf zal per 1 februari worden overgenomen door Taxibrainport, een dochter van de Van Gerwen Groep uit Eindhoven en Zeeland.

Het familiebedrijf Van Gerwen begon in april 1964 met één lesauto aan de Zevenhuis in de Brabantse plaats Zeeland. Daar werd de basis gelegd voor dit bloeiend bedrijf. Door de overname beschikt de Van Gerwen Groep nu over ruim 160 taxi’s. Van Gerwen vervoert in opdracht van diverse gemeenten met de grootste zorg Leerlingen die naar een speciale school moeten. Voor de doelgroepen zittendziekenvervoer en rolstoelvervoer is van Gerwen in samenwerking met franchiseorganisatie De Vier Gewesten.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket