Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

IHA’s worden meerdere keren per jaar gehouden waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan.

Onlangs werd er in Den Haag weer flink gecontroleerd, bekeurd en beslag gelegd tijdens de eerste grote integrale handhavingsactie (IHA) van 2023. Tijdens deze controle lag de focus op het bedrijventerrein ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek). 

IHA’s worden meerdere keren per jaar gehouden in verschillende gebieden in Den Haag waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan. De gemeente Den Haag werkte deze IHA samen met de politie, het OM, de brandweer, de Rijksbelastingdienst, HTM, Stedin, HEIT, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Omgevingsdienst Haaglanden.

Tijdens de controle zijn o.a. 120 voertuigen gecontroleerd. In 2 gevallen werd er een te hoog promillage alcohol geblazen. De bestuurders ontvingen hiervoor een boete. Het viel nog niet mee om 1 van de 2 bestuurders te pakken te krijgen aangezien deze met 120 km/u over de Werd scheurde. Er vonden 2 aanhoudingen plaats waarbij bij 1 verdachte een op een echt lijkend vuurwapen aangetroffen werd. Dit bleek na onderzoek een balletjespistool te zijn. 

In dit voertuig lagen ook een holster en een zwaailicht. Ook deze zijn door de politie in beslag genomen. Het team van gemeentelijke belastingen legde beslag op 8 voertuigen voor een totaal van ruim 17.000 euro. Deze kregen allemaal een wielklem. Niemand betaalde direct. De Rijksbelastingdienst inde ruim 20.000 euro belasting van een totale schuld van bijna 156.000 euro. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Tijdens de controle zijn o.a. 120 voertuigen gecontroleerd.

Zwartrijders in het OV zijn met ingang van dit jaar een euro duurder uit. Een boete kost vanaf nu namelijk 56 euro. Tijdens een controle van 30 trams op 2 lijnen vielen 66 personen in de prijzen. Twee van hen hadden geluk. Zij konden meteen betalen en rekenden ieder 43 euro af. Twee reizigers konden hun ID niet laten zien en ontvingen daarvoor een proces verbaal. De medewerkers van de handhavingsorganisatie trokken de wijk in om voorlichting te geven en om te controleren op overlast en verkeerd parkeren. 

Lees ook  Waakzaam: boetes voor koppige middenvakrijders lopen op

Voor dat laatste werden 27 bonnen uitgeschreven en een waarschuwing gegeven. Het is belangrijk dat een wijk toegankelijk blijft voor hulpdiensten. Soms is dat niet het geval door bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde voertuigen. Tijdens de controle zijn folders achtergelaten om bewoners hierover te informeren. In een enkel geval werd versterking gevraagd door de handhavers van de politie. Deze grote integrale handhavingsacties in Den Haag moeten voor meer veiligheid en leefbaarheid zorgen in gebieden waar dit onder druk staat.

Gerelateerde artikelen:
DVDP