Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Ondernemers die de btw niet terugvragen, laten gemiddeld zo’n 260 euro per jaar liggen.

Een op de drie zzp’ers die zakelijk reist met het openbaar vervoer, vraagt de betaalde btw niet terug. Dat komt voornamelijk doordat ze niet weten dat ze hier recht op hebben. Ondernemers die de btw niet terugvragen, laten gemiddeld zo’n 260 euro per jaar liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 800 zzp’ers. Sinds deze week kunnen alle klanten met hun betaalpas in- en uitchecken in het openbaar vervoer. Deze introductie van OVpay was de aanleiding voor Knab om te onderzoeken hoe zzp’ers fiscaal omgaan met hun zakelijke OV-ritten.

onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat twee op de tien zzp’ers de trein, bus, tram of metro pakken voor hun zakelijke ritten. Dat doen ze vooral om naar hun opdrachtgevers of klanten te reizen. Het gaat om gemiddeld vier uur per week. De 9 procent btw die op het ov-kaartje zit, mogen zzp’ers verrekenen bij hun btw-aangifte zolang het niet om woon-werkverkeer gaat. 28 procent van de ondervraagden – die er wel recht op hebben – vraagt de btw niet terug omdat ze de regel niet kennen. Nog eens 5 procent vraagt de btw om andere redenen niet terug. Bijvoorbeeld omdat ze het te veel moeite vinden, aangezien de Belastingdienst dan wel een rittenregistratie verlangt.

doorberekenen

Zakelijke reiskosten zijn alle kosten die je als ondernemer maakt als je moet reizen voor je werk. De zakelijke reiskosten worden door de Belastingdienst gezien als bedrijfskosten en daarom mag jij deze doorberekenen aan de klant. Of je dit doet door middel van de reiskostenvergoeding apart op de factuur zetten of dat je gewoon een hoger standaard uurtarief voor jouw dienst vraagt maakt voor de Belastingdienst niet uit. Alle reiskosten worden gewoon gezien als omzet. Jij bent daarom ook verplicht om hier als zzp’er of ondernemer btw-aangifte over te doen. 

Lees ook  FNV kondigt stakingen aan in openbaar vervoer: zwaar werk moet erkend worden

U heeft normaal gesproken een correcte factuur nodig om btw te mogen aftrekken, maar de Belastingdienst heeft een uitzondering gemaakt voor openbaar vervoerbewijzen binnen Nederland. U mag dus 9% btw verrekenen zonder dat het op uw transactieoverzicht of vervoerbewijs staat.

In veel gevallen is de btw op openbaar vervoer aftrekbaar, maar niet altijd. We leggen je per reisreden uit hoe het zit. Voor al het zakelijk vervoer en dienstreizen met het ov is de btw aftrekbaar. Voor medewerkers zonder abonnement mag je de btw over het woon-werkverkeer aftrekken. Voor medewerkers mét een abonnement, mag je alleen de btw terugvragen als de abonnementskosten onder de € 227 per jaar blijven.

Voor veel van de ov-kosten die je organisatie maakt, mag je dus de btw terugvragen. Met de NS-Business Card gaat dat heel makkelijk: je ontvangt namelijk elke maand een btw-factuur met een duidelijk overzicht van alle gemaakte vervoerskosten en de bijbehorende btw-percentages. Geheel fiscus-proof uiteraard!

(Tekst loopt door onder de foto)
Vier uur openbaar vervoer per week, kost je al gauw zo’n 60 euro. Daarvan is 5 euro btw. Dat klinkt als een klein bedrag, maar op jaarbasis is dit wel 260 euro.

Voor het openbaar vervoer: de bus, tram, metro, trein of de ov-fiets kun je de betaalde btw terugvragen. Er geldt voor het openbaar vervoer een standaard btw-tarief van 9%. Vier uur openbaar vervoer per week, kost je al gauw zo’n 60 euro. Daarvan is 5 euro btw. Dat klinkt als een klein bedrag, maar op jaarbasis is dit wel 260 euro. Elk jaar weer. Bijna elke ondernemer weet dat die zijn zakelijke reiskosten – minus de btw – mag aftrekken van de winst. Maar dat je de betaalde btw meestal ook kunt terugvragen, is blijkbaar veel minder bekend.

Lees ook  FNV kondigt stakingen aan in openbaar vervoer: zwaar werk moet erkend worden

automatisch ritten registreren via OVpay

Zzp’ers die hun betaalpas gebruiken om in- en uit te checken, kunnen via de website van OVpay hun rittenregistratie inzien. Een uitdraai hiervan kunnen ze als bewijsstuk indienen, mocht de Belastingdienst ze hierop controleren. Daarmee is het argument dat het te veel moeite kost om een goede rittenregistratie bij te houden ook definitief verleden tijd, aldus Oskar Barendse, Financieel Expert, Knab.

Gerelateerde artikelen:
DVDP