Print Friendly, PDF & Email

Dit probleem speelt vooral bij Androidtelefoons waarop Google Pay geladen is.

Sinds eind vorige maand is het overal op het spoor mogelijk met je pinpas of mobiele telefoon te reizen. Volgens de auteur Eric van den Berg van de nieuwszender BNR heeft de nieuwe betaalmethode een nadeel en kunnen onoplettende reizigers ineens 20 euro van hun rekening zien verdwijnen. Reizen met de pinpas kan leiden tot meer spookbetalingen in het OV. OVPay is heel makkelijk. Je houdt je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en ‘bliep’, je bent ingecheckt. 

Na je reis check je op dezelfde manier, met dezelfde pas weer uit. Zo simpel is het. Het lijkt op contactloos betalen in de supermarkt met het verschil dat je uitcheckt op je bestemming. Het systeem registreert dan namelijk een check-in op de betaalpas zonder dat er wordt uitgecheckt. De NS brengt vervolgens het zogenaamde ‘correctietarief’ in rekening.

Wie met zijn of haar telefoon per ongeluk in de buurt van de check-in-paal komt moet 20 euro betalen. Het systeem registreert dan namelijk een check-in op de betaalpas zonder dat er wordt uitgecheckt. De NS brengt vervolgens het zogenaamde ‘correctietarief’ in rekening. Dit probleem speelt vooral bij Androidtelefoons waarop Google Pay geladen is. Deze app vraagt niet altijd om bevestiging van een betaling.

Na een tip van een gedupeerde reiziger vroeg BNR cijfers op bij OVPay. Volgens een woordvoerder van OVPay heeft de introductie van het systeem geleid tot een 'een toename in absolute zin' van foutief afgeschreven reiskosten.

De organisatie beschikt echter niet over precieze cijfers. De NS liet eerder wel weten dat OVPay in de eerste week na introductie 70.000 keer werd gebruikt om in of uit te checken. Dat OVPay kan leiden tot problemen met betalen is bij de NS bekend. Volgens OVPay zijn de problemen met betalen een kwestie van gewenning. Je kan OVpay gebruiken bij de treinen van de NS, Qbuzz en Arriva (in Limburg). Eind maart zou het in het volledige openbare vervoer mogelijk moeten zijn om in- en uit te checken met een betaalkaart of smartphone. 

Lees ook  NS en ProRail: inzetten op veiligheid tijdens zomerse onderhoudswerkzaamheden
(Tekst loopt door onder de foto)

Wat een reiziger opviel is dat bij inchecken bij Arriva met OVpay alle transacties nu ongeveer 3 seconden duren, zowel met bankpassen als met de OV-chipkaart. Arriva chauffeurs klagen dat doordat het in- en uitstappen meer tijd kost ze meer moeite hebben om de dienstregeling te kunnen halen.

Het nieuwe in- en uitchecken in het OV kan nu al op diverse plekken en straks overal. OVpay is de nieuwe manier van in- en uitchecken in het OV in Nederland. Wat er nieuw is? Als je tweede klas en zonder korting of abonnement reist, kun je straks bij alle vervoerders kiezen waarmee je in- en uitcheckt! Het kan nu al op veel plekken met je contactloze betaalpas, creditcard of je mobiel. Jij kiest wat het beste bij je past. 

Bij de introductie van het OVPay betaalsysteem maakten in het weekend meer reizigers gebruik van die mogelijkheid, dan doordeweeks. Volgens een woordvoerder van NS komt dit omdat er op zaterdag en zondag meer gelegenheidsreizigers zijn, die bijvoorbeeld de trein nemen voor een dagje uit. Wanneer je gebruik maakt van OVpay, is het wel belangrijk dat je het pasje uit je portemonnee haalt. Anders kan het voorkomen dat de scanner meerdere passen registreert. Het gevolg: je betaalt vaker dan één keer voor je reis. Opletten dus.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  De NS lanceert de Roze Maandag Express: een unieke treinreis vol feest en inclusie
Agendapakket