Print Friendly, PDF & Email
DVDP width=

Het kwartje van Kok moet, zoals 30 jaar geleden al beloofd, nu eindelijk maar eens worden afgeschaft.

De stem van het platteland, met name vertolkt door fractie-voorzitter Caroline van der Plas, slaat aan. Een verpletterende zege voor de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Openbaar vervoer voor studenten, 65-plussers en mensen met een minimum inkomen moet op het platteland gratis worden als het aan de BBB BoerBurgerBeweging ligt. Dat was een van de grote verkiezingsthema’s van de BBB in het plattelandsbeleid om de leefbaarheid in de regio’s te waarborgen en te bevorderen. 

verkiezingen

Tijdens de verkiezingen van woensdag 15 maart liet Nederland tijdens een maximale opkomst de stem liet horen tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Naast het Grote Stedenbeleid, komt er vast door de winst van de BBB een plattelandsbeleid om de leefbaarheid in de regio’s te waarborgen en te bevorderen. Meer partijen vinden dat het kabinet de uitslag niet kan negeren. Partijleider Wopke Hoekstra duidde de uitslag als “een aardverschuiving die we in jaren niet gezien hebben” en “een buitengewoon bittere pil”. Lilian Marijnissen incasseerde alweer de vijfde verkiezingsnederlaag op rij als partijleider van SP, maar putte toch hoop uit het feit dat veel kiezers tegen het kabinetsbeleid hebben gestemd. 

De groots gebrachte fusieplannen van de ’linkse wolk’ doen weinig met de kiezers. De coalitie krijgt het nu nog zwaarder in de senaat. Al stippen VVD’ers aan dat ze vier jaar geleden ook hun meerderheid verloren. BBB-leider Caroline van der Plas heeft vol trots, ongeloof en blijdschap een toespraak gegeven aan haar achterban. “Normaal gesproken blijven mensen thuis als ze geen vertrouwen meer hebben in de politiek, maar vandaag hebben ze laten zien dat ze niet meer thuis willen blijven. Ze willen hun stem laten horen.”

Lees ook  FNV kondigt stakingen aan in openbaar vervoer: zwaar werk moet erkend worden

Alle stikstofmaatregelen gaan van tafel en er komen geen nieuwe maatregelen. Zolang de agrarische sector onder het, door de EU verplichte, stikstofplafond blijft, is er in principe geen enkele reden om via miljarden kostende stikstofmaatregelen de natuur te herstellen.

Volgens BBB is de huidige politiek niet in staat gebleken om een duurzame en langjarige visie te maken op de ontwikkeling en het behoud van het platteland, met al zijn unieke kenmerken, tradities, levenswijze, inwoners en cultuurlandschap. Inwoners van het platteland voelen zich meer en meer vervreemd van de Haagse regels die worden bedacht door mensen die te ver van het platteland, of de regio’s af staan. In sommige streken van Nederland zie je het al: dorpen en kernen lopen leeg, buslijnen verdwijnen en mobiliteit om naar school of werk te reizen is ondermaats. Niet alleen problemen dus voor de oudere generatie, juist ook voor de jongere generatie. Zij zijn onze toekomst!

Charlotte van Gelder - BBB Utrecht

Belangrijk speerpunt van BBB Utrecht is voor Charlotte de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en andere basisvoorzieningen en dan specifiek voor rolstoelgebruikers. Door haar werkervaring in de zorg en haar moeder die door ziekte in een rolstoel zat heeft ze geleerd om meer oog te hebben voor toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Charlotte van Gelder zag tijdens het wandelen met cliënten in rolstoel ineens obstakels die je als iemand die goed ter been is niet ziet of opmerkt. Denk o.a. aan fietsen en winkelrekken op de stoep in de binnenstad maar bijvoorbeeld ook toiletten in winkels of horeca die alleen bereikbaar zijn via een trap. 

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten
Foto BBB: Initiatiefnemers BBB. V.l.n.r.: Wim Groot Koerkamp, Caroline van der Plas, Henk Vermeer

BBB is een initiatief van Caroline van der Plas, Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer en ontstaan vanuit #BoerBurgerTweet; een social media platform met pakweg 20.000 volgers op Facebook en 12.000 volgers op Twitter. De partij van Caroline van der Plas krijgt ook in de Eerste Kamer een stevige vinger in de pap. De overwinningen in de provincies hebben logischerwijs hun uitwerking op de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket