Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Wil je voor je bedrijf een nieuwe volledige emissieloze vrachtwagen kopen of (financieel) leasen? Of heb je een leasemaatschappij die vrachtwagens verhuurt dan kun je de Aanschafsubsidieregeling emissieloze vrachtwagens (AanZET) aanvragen.

Binnenkort is het weer mogelijk, ondernemers kunnen vanaf dinsdag 4 april 2023 subsidie aanvragen voor de aanschaf van een emissieloze vrachtwagen. De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) gaat dan weer open. Het budget voor dit jaar bedraagt €30.000.000. Vorig jaar was deze subsidieregeling ook beschikbaar, het budget was alleen al binnen een dag op dus wil je hier voor in aanmerking komen dan zul je er snel bij moeten zijn.

Wil je voor je bedrijf een nieuwe volledige emissieloze vrachtwagen kopen of (financieel) leasen? Of heb je een leasemaatschappij die vrachtwagens verhuurt dan kun je de Aanschafsubsidieregeling emissieloze vrachtwagens (AanZET) aanvragen. De AanZET-subsidieregeling maakt het voor ondernemers aantrekkelijker om te investeren in schone vrachtwagens. De subsidie verkleint namelijk het prijsverschil tussen een ‘klassieke’ dieseltruck en een schone zero-emissie (volledig uitstootvrije) truck.

De subsidie is bedoeld als stimulans om niet te kiezen voor een ‘gewone dieseltruck’, maar voor een schone, emissieloze vrachtwagen met batterij-elektrische of waterstof-elektrische aandrijving. Er kan subsidie worden aangevraagd voor de aanschaf van één of meer vrachtauto’s (maximaal 20). Je kunt een percentage van de aankoopprijs als subsidie krijgen. Dat percentage is afhankelijk van het type vrachtwagen en hoe groot je bedrijf is. Als het gaat om leasen, dan moet de leasemaatschappij de subsidie aanvragen.

Je moet voldoen aan onder andere deze voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie:

 • De vrachtwagen moet nieuw zijn.
 • De vrachtwagen moet voertuigklasse N3 of N2 zijn en minimaal 4.250 kilogram wegen.
 • De vrachtwagen is elektrisch aangedreven.
 • Brandstofcodes E en W komen in aanmerking.
 • De batterij mag geen lood bevatten.
Lees ook  Viapass: kilometerheffing voor vrachtwagens wordt duurder
(Tekst loopt door onder de foto)
Binnenkort is het weer mogelijk, ondernemers kunnen vanaf dinsdag 4 april 2023 subsidie aanvragen voor de aanschaf van een emissieloze vrachtauto.

Bouwbedrijven kunnen vanaf 9 mei gebruik maken van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Met deze subsidieregeling kun je als bouwbedrijf of bedrijf die bouwmaterialen verhuren, emissieloze bouwmachines kopen. Onder bouwmachines worden bedoeld: bouwwerktuigen, bouwvoertuigen en hulpfuncties. 

Je moet voldoen aan onder andere deze voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie:

 • De bouwmachine moet nieuw en emissieloos zijn.
 • De bouwmachine moet in de Lijst bouwmachines SSEB Aanschaf staan onder onderdeel A, B of C (met een J in de betreffende kolom) om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie.
 • Voor een bouwvoertuig geldt dat deze de voertuigkwalificatie N2 of N3 heeft (volgens kentekenregister RDW) en de carrosseriecode 9, 10, 15, 16, 26, 27 en 28 of de aanduiding voor speciale doeleinden SF. Heeft het bouwvoertuig voertuigcategorie N2? Dan is er alleen een aanvraag mogelijk bij een gewicht vanaf 4.250 kg.
 • De elektrische aandrijfmotor met een brandstofcel of een loodvrij accupakket voor aandrijving van een opbouw (hulpfunctie) komt alleen in aanmerking als de hulpfunctie geplaatst wordt op een vrachtwagen met tenminste milieuklasse Euro VI. Ook moet de hulpfunctie de verbrandingsmotor automatisch afschakelen als de elektromotor van de hulpfunctie wordt gebruikt. Het batterijpakket moet met een stekker oplaadbaar zijn.
 • De bouwmachine is bedoeld (en wordt minimaal 70 % van de tijd gebruikt) voor het verrichten van bouwwerkzaamheden in de open lucht en in Nederland.
 • De bouwmachine beschikt – indien elektrisch aangedreven – over een continu elektrisch vermogen van 8 kilowatt of hoger.
 • Het accupakket bevat geen lood.

Het budget van dit jaar bedraagt €36.000.000.

Lees ook  Viapass: kilometerheffing voor vrachtwagens wordt duurder
Gerelateerde artikelen:
EAC width=