Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2023 anticipeert op een initiatief voor de vergroening van bedrijfsvloten.

Vervoerders moeten kunnen kiezen uit de mogelijkheden die op een vrije markt beschikbaar zijn. Het Greening Corporate Fleets-initiatief van de Europese Commissie moet vervoerders stimuleren emissievrije voertuigen aan te schaffen, niet dwingen. Het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2023 anticipeert op een initiatief voor de vergroening van bedrijfsvloten. IRU (International Road Transport Union) verwelkomt dit nieuwe initiatief voorzichtig, dat een niet-bindend kader zou kunnen bieden voor de lidstaten om particuliere exploitanten te stimuleren schone technologieën toe te passen.

“Kleine en middelgrote ondernemingen opereren met dunne marges. Ze zijn verantwoordelijk voor hun winstgevendheid en dragen alle financiële verliezen volledig. De EU kan hen niet vertellen hoe ze moeten investeren en hun marktkeuzes niet dicteren. Het werk van de Europese Commissie op het gebied van de vergroening van bedrijfsvloten zou echt ten goede komen aan de sector en aan de bredere decarbonisatiedoelstellingen van de EU, als het resultaat een aanbeveling voor de lidstaten zou zijn om positieve overheidsstimulansen te gebruiken om de acceptatie van voertuigen op basis van koolstofneutrale technologieën aan te moedigen”.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het Greening Corporate Fleets-initiatief van de Europese Commissie moet vervoerders stimuleren emissievrije voertuigen aan te schaffen, niet dwingen.

Het initiatief zou echter kunnen leiden tot het tegenovergestelde, waardoor particuliere exploitanten worden gedwongen emissievrije voertuigen te kopen, wat volledig in strijd is met de principes van een markteconomie. IRU en Taxis 4 Smart Mobility hebben vervoerscommissaris Adina Vălean opgeroepen om vervoerders te stimuleren emissievrije voertuigen aan te schaffen zonder inbreuk te maken op eigendomsrechten en de vrijheid om particulier kapitaal te investeren. 

Lees ook  Vergroening: De Lijn start met eerste VDL e-bussen vanuit Destelbergen
Gerelateerde artikelen:
regie