Print Friendly, PDF & Email
AppStores

Amsterdamse scholen pionieren met gespreide lestijden om OV-drukte te verminderen.

In de immer groeiende wijk Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost zijn nieuwe scholen bezig met het ontwerpen van innovatieve maatregelen om de drukte in het openbaar vervoer te verminderen. Deze oplossing, ondersteund door het stadsbestuur van Amsterdam en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB), is gericht op het spreiden van lestijden in toekomstige onderwijsinstellingen.

"Met z’n allen in een volle tram of op een druk fietspad tegelijkertijd naar school of college. Voor veel mensen is dat iedere dag de realiteit. Voor de toekomstige scholieren, studenten en docenten op de scholen op Zeeburgereiland gaat dat anders zijn. Zij gaan verspreid over de ochtend naar school. En de lestijden lopen door tot later in de middag en avond. Zo ga je de ene dag vroeger en de andere dag later naar school. En heb je minder tussenuren, met meer tijd voor een bijbaantje of sport."

Inholland, een hogeschool die in 2024 de deuren zal openen voor naar verwachting 6700 studenten, en Montessori Lyceum #2, dat in 2025 zo’n 1100 scholieren zal verwelkomen, zetten de toon voor deze verandering. Door het implementeren van verspreide lestijden, proberen deze scholen een meer beheersbare stroom van passagiers in het openbaar vervoer te creëren, waardoor de ervaring van reizigers aangenamer wordt.

“Door het spreiden van de lestijden kunnen studenten en medewerkers vermijden om als sardines in de tram te staan”, zegt een woordvoerder van Inholland. De hogeschool merkt ook op dat deze strategie andere voordelen biedt, zoals minder gaten in de roosters, waardoor studenten minder tussenuren hebben.

Lees ook  Prorail: werkzaamheden aan Amsterdam Centraal in volle gang
(Tekst loopt door onder de foto)

Deze aanpak krijgt de steun van Melanie van der Horst, de Amsterdamse Verkeerswethouder, die hoopt dat andere scholen het voorbeeld zullen volgen. Zij ziet de potentie om deze strategie toe te passen in de bredere context van stadsplanning en mobiliteit.

"Deze afspraken die we samen met GVB met Inholland en het Montessori Lyceum #2 maakten dragen bij aan een betere bereikbaarheid van Zeeburgereiland. Deze scholen verdienen een groot compliment!"

Zeeburgereiland is een gebied waar steeds meer mensen komen wonen, werken en studeren. Als reactie hierop worden meer trams toegevoegd aan het openbaar vervoersnetwerk en is sinds januari een pontverbinding in bedrijf. Echter, ondanks deze aanpassingen, blijft de spits druk en noodzakelijk voor extra maatregelen, zo merkt de gemeente op.

Dit initiatief van de scholen, in samenwerking met het stadsbestuur en het GVB, illustreert het soort flexibiliteit en adaptiviteit dat nodig is in onze steeds veranderende steden. Het is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere, veerkrachtigere en meer bewoonbare stad.

Gerelateerde artikelen:
Zorg