Print Friendly, PDF & Email
Luchthaven

Daarnaast ziet de overheid grote kansen in onbemande luchtvaart.

De luchtvaartsector is in rap tempo aan het veranderen, waarbij innovatieve technologieën centraal staan in de plannen voor toekomstige ontwikkelingen. Deze technologieën hebben een breed scala aan toepassingen, van het verbeteren van de efficiëntie van luchtroutes tot het integreren van onbemande luchtvaart in het bestaande luchtruim.

Een van de opvallende technologieën is Trajectory Based Operations (TBO), die wordt gezien als een van de belangrijkste innovaties om duurzamere en efficiëntere vliegprocedures te bevorderen. TBO richt zich op het optimaliseren van de vluchtroute, wat zowel de geluidsoverlast als de CO2-uitstoot kan verminderen. Het gebruik van TBO is een van de strategische plannen die worden vermeld in de voorkeursbeslissing voor luchtruimherziening, samen met andere technologieën zoals Extended Arrival Management (E-AMAN).

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan het integreren van onbemande luchtvaart in het luchtruim. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft de ontwikkeling van U-space als een prioriteit aangemerkt om de veilige en grootschalige inzet van drones te ondersteunen. U-space is een geavanceerd systeem dat autonome en automatisch bestuurde drones efficiënt en veilig door het luchtruim kan begeleiden. Dit systeem zal naar verwachting in 2050 volledig operationeel zijn.

Een van de belangrijkste projecten waaraan wordt gewerkt, is het concept van 'free route airspace', waarmee gebruikers een efficiënte route naar keuze kunnen volgen in plaats van een voorgeschreven pad.

Het streven naar een groener en efficiënter luchtvaartsysteem past volledig binnen het Europese Single European Sky (SES) initiatief. SES streeft naar de implementatie van nieuwe technologieën om de luchtvaart duurzamer te maken en tegelijkertijd de operationele efficiëntie te verbeteren.

Lees ook  Ilse Zeemeijer: geluidsoverlast overvliegende vliegtuigen en piepende trams onderschat

Bovendien benadrukt de sector het belang van het respecteren van de privacy van burgers bij de grootschalige inzet van drones, waarmee de luchtvaartsector aantoont dat ze evenveel aandacht besteedt aan technologische vooruitgang als aan maatschappelijke en individuele belangen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het streven naar een Single European Sky: Een verenigde visie op de toekomst van de luchtvaart

Europa streeft naar een enkel, verenigd luchtruim – het Single European Sky (SES) – een initiatief dat wordt gestimuleerd door het Europees publiek-private partnerschap SESAR (Single European Sky ATM Research). SESAR legt de focus op vliegveldoperaties, verkeersmanagementsystemen (ATM), verkeersleidingsdiensten en infrastructuur. Een van de belangrijkste projecten waaraan wordt gewerkt, is het concept van ‘free route airspace’, waarmee gebruikers een efficiënte route naar keuze kunnen volgen in plaats van een voorgeschreven pad.

Het Trajectory Based Operation (TBO) concept, ook een facet van SESAR, helpt bij de implementatie van technologische ontwikkelingen in navigatie en planning. TBO draagt concreet bij aan het gebruik van vaste naderingsroutes. Door technieken zoals RECAT-EU, Pair-wise Separation, Interval Management en Time Based Separation te gebruiken, kunnen aankomende vliegtuigen veilig dichter op elkaar worden geplaatst. Dit verhoogt bijvoorbeeld de capaciteit van de aanvliegroutes die de minste (geluids)overlast veroorzaken. Cross-border arrival management (XMAN) maakt het mogelijk dat naderingsroutes over landsgrenzen heen kunnen worden geoptimaliseerd, waardoor duurzaam vliegen kan worden gefaciliteerd.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het kabinet wil ruimte geven aan onbemande luchtvaartuigen en innovatieve technologieën en diensten.

Daarnaast ziet de overheid grote kansen in onbemande luchtvaart. Het kabinet wil ruimte geven aan onbemande luchtvaartuigen en innovatieve technologieën en diensten mogelijk maken, gezien het mogelijke brede scala aan maatschappelijk waardevolle toepassingen. Momenteel worden drones al ingezet, maar deze moeten meestal nog direct in het zicht van een piloot vliegen, wat als inefficiënt wordt beschouwd. Om het potentieel van drones volledig te benutten, is het noodzakelijk om buiten het zicht van de piloot te kunnen vliegen. Volledig geautomatiseerde, zelfsturende drones zouden dan het volledige potentieel van deze technologie en het luchtruim kunnen benutten.

Lees ook  Ilse Zeemeijer: geluidsoverlast overvliegende vliegtuigen en piepende trams onderschat

Om dit potentieel te realiseren, heeft de Europese Commissie U-space opgesteld, het luchtverkeersleidingssysteem voor drones. U-space is ontworpen om het veilige gebruik van drones mogelijk te maken met zo min mogelijk negatieve effecten, zoals geluidsoverlast en horizonvervuiling. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de privacy van burgers, wat het maatschappelijke belang onderstreept dat aan deze ontwikkelingen wordt gehecht.

Gerelateerde artikelen:
NS