NS

Het lijkt erop dat deze twee trends elkaar niet uitsluiten en naast elkaar kunnen bestaan.

In de reisindustrie is er recentelijk een opvallende trend waar te nemen. Consumenten beginnen hun vakantie steeds eerder te boeken. Maar ondanks deze schijnbare verschuiving in consumentengedrag, zijn experts van mening dat dit niet noodzakelijk het einde betekent voor last-minute deals. Consumenten zijn op zoek naar zekerheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om naar uit te kijken.

De vakantieganger wil zeker zijn van de favoriete accommodatie, de beste vliegtijden en genoeg ruimte om te kunnen omgaan met eventuele wijzigingen. Volgens data van de reisorganisaties, hebben de vroege boekingen een significante stijging gezien in de afgelopen jaren. Dit wordt bevestigd door verschillende reisbureaus en online boekingssites die een vergelijkbare toename in vroege boekingen melden.

Toch, zeggen experts zoals TUI dat deze trend niet noodzakelijkerwijs het einde betekent van last-minute reisdeals. Sterker nog, ze voorspellen dat er altijd ruimte zal zijn voor last-minute deals in de reismarkt.

Doordat de schoolvakantie in het Franstalige deel van België dit jaar pas op 7 juli aanvangt, biedt de eerste week van juli aantrekkelijk geprijsde opties speciaal voor de Vlamingen.

Dit is geen nul-som-spel want de stijging in vroege boekingen betekent niet dat er geen ruimte meer is voor spontane reizigers. Er zijn altijd onvoorziene omstandigheden waar hotels, luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus op moeten inspelen, wat leidt tot last-minute aanbiedingen. Last-minute boekingen worden vaak beïnvloed door onverwachte gebeurtenissen zoals een plotselinge vrije dag, onvoorspelbaar weer, of aantrekkelijke kortingen. Deze factoren zullen altijd aanwezig zijn.

Lees ook  Heb je geen BOB, gebruik dan de extra bussen en treinen tijdens carnaval
(Tekst loopt door onder de foto)

Reizigers nemen veel vaker een reisverzekering dan vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsorganisatie VAB.

Bovendien kunnen technologische innovaties de last-minute markt in leven houden. Apps voor smartphone maken het gemakkelijker dan ooit om op korte termijn accommodatie of vluchten te boeken.

naast elkaar

“De combinatie van technologische vooruitgang en veranderende consumentenbehoeften houdt de markt dynamisch”, zegt Klaas de Bakker, directeur van een online reisbureau. “We zien een toename in vroege boekingen, maar ook een stabiele vraag naar last-minute deals. Beide trends kunnen naast elkaar bestaan.”

Terwijl de trend naar vroeger boeken blijft groeien, lijkt de aantrekkingskracht van spontane, last-minute avonturen nog steeds aanwezig. Het lijkt erop dat deze twee trends elkaar niet uitsluiten, maar eerder verschillende segmenten van de reisbranche. Er zijn nog steeds genoeg reizigers die de voorkeur geven aan spontaniteit en flexibiliteit boven planning en zekerheid. Voor deze reizigers zijn last-minute deals een uitstekende manier om te profiteren van lagere prijzen en onverwachte kansen. Deze vraag zal niet snel verdwijnen.

Gerelateerde artikelen:
NS
Print Friendly, PDF & Email