Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

1 juli zal gepaard gaan met ingrijpende veranderingen in de mobiliteit van Vlaanderen. De aanpassingen raken zowel autobezitters als openbaar vervoer gebruikers, en ook vrachtwagenchauffeurs moeten rekening houden met de nieuwe regelingen.

Per 1 juli worden er meerdere veranderingen doorgevoerd die van invloed zijn op de mobiliteit van burgers in Vlaanderen. Deze omvatten een stijging van de verkeersbelasting, aanpassingen in het openbaar vervoer, de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens en nieuwe tarieven voor de kilometerheffing voor vrachtwagens.

verkeersbelasting

De verkeersbelasting in Vlaanderen zal vanaf 1 juli met 5,2 procent stijgen, wat het gevolg is van de jaarlijkse indexering. Dit is een minder sterke toename dan vorig jaar, toen de verhoging 8,97 procent bedroeg. Volledig elektrische wagens en auto’s op waterstof blijven vrijgesteld van verkeersbelasting, en de belasting voor oldtimers (voertuigen die minstens 30 jaar geleden in het verkeer gebracht zijn) blijft onveranderd op 99,99 euro. Daarnaast stijgt ook de belasting op inverkeerstelling (BIV) door de jaarlijkse indexering met 5,2 procent.

(Tekst loopt door onder de foto)

Ook de openbaarvervoermaatschappij De Lijn ondergaat grote veranderingen met de uitrol van de basisbereikbaarheid, waarbij de focus ligt op de optimalisatie van de openbare vervoersroutes. Het is essentieel voor reizigers om de wijzigingen in hun routes te controleren en te plannen voor eventuele veranderingen in hun dagelijkse pendelen.

Het openbaar vervoer ondergaat eveneens wijzigingen. Op 1 juli start de eerste grote fase van de uitrol van de basisbereikbaarheid, ook bekend als ‘Hoppin’, bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn. Dit kan leiden tot het afschaffen, verplaatsen of hernoemen van haltes, veranderingen in frequenties en nieuwe lijnnummers. Het nieuwe systeem van basisbereikbaarheid is gericht op het efficiënter maken van het openbaar vervoer, met een focus op lagen en het treinnet als ruggengraat. Verwacht wordt dat ongeveer 40 procent van de reistrajecten zal worden aangepast.

Lees ook  Viapass: kilometerheffing voor vrachtwagens wordt duurder

bedrijfswagens

Wat betreft bedrijfswagens begint vanaf 1 juli de afbouw van de fiscale aftrekbaarheid voor nieuwe bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. Alleen bedrijfswagens zonder CO₂-uitstoot (elektrisch of op waterstof) blijven 100 procent aftrekbaar tot 1 januari 2027. Voor auto’s die op fossiele brandstof rijden, zal er na 31 december 2025 geen fiscale aftrek meer zijn. Bovendien wordt voor bedrijfswagens die na 1 juli 2023 worden aangekocht, de CO₂-solidariteitsbijdrage verhoogd.

Daarnaast worden er op 1 juli nieuwe tarieven van kracht voor de kilometerheffing voor vrachtwagens. In Vlaanderen en Brussel wordt een indexaanpassing doorgevoerd, terwijl in Wallonië sommige tarieven omhoog gaan en andere omlaag. Zo stijgen de tarieven in Vlaanderen en Brussel met 6 à 7 procent. In Wallonië zijn de tarieven al in januari geïndexeerd, en nu volgen andere aanpassingen.

Gerelateerde artikelen:
chiron