NS

Geen aanpassing voor transferpassagiers en AirRail-passagiers.

Het Nederlandse kabinet zet stappen om de vliegbelasting voor passagiers die met privéjets reizen te verhogen. Dit wordt gerealiseerd door het verminderen van de huidige gewichtsgrens, wat zal resulteren in vliegbelasting voor 82% van de vluchten met privéjets. Op dit moment worden passagiers van 60% van deze vluchten belast. De nieuwe maatregel zal van kracht zijn vanaf 1 januari 2025.

De vliegbelasting, geïntroduceerd in 2021, is een poging van het kabinet om de milieuschade en overlast die vliegen veroorzaakt, beter te belasten. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer naar drie mogelijke aanvullingen op de verhoogde vliegbelasting gekeken, waaronder de toepassing van een lagere gewichtsgrens. Deze verlaging blijkt uitvoerbaar te zijn, waardoor meer passagiers van privéjets belasting zullen betalen. Het verwachte resultaat van deze maatregel is dat het aantal belaste vluchten zal stijgen van 9960 (60%) naar 13.612 vluchten per jaar (82%).

De keuze voor deze nieuwe grens is om aan te sluiten bij de gewichtsgrens van het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS), waardoor de maatregel eenvoudig uitvoerbaar blijft. Het heeft minimale impact op luchthavens, aangezien de aanpassing gemakkelijk in hun bestaande systemen kan worden geïmplementeerd. Deze wijziging zal worden opgenomen in het Belastingplan 2025.

Bovendien heeft het kabinet de mogelijkheid onderzocht om transferpassagiers te belasten en AirRail-passagiers vrij te stellen van vliegbelasting. Hoewel het belasten van transferpassagiers zou kunnen resulteren in hogere belastinginkomsten en een verminderde CO2-uitstoot, kan het ook leiden tot een afname van intercontinentale verbindingen met Azië en Noord-Amerika vanuit Nederland, met mogelijke economische gevolgen voor de hubfunctie van Schiphol. Derhalve heeft het kabinet besloten om als enige lid van de Europese Unie geen vliegbelasting voor transferpassagiers in te voeren.

Lees ook  Harbers stelt beperking vliegbewegingen Schiphol uit te midden van bezwaren

Aan de andere kant is er besloten dat het niet haalbaar is om een uitzondering te maken voor AirRail-passagiers, gezien de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Daarom wil het kabinet in Europees verband discussiëren over de vliegbelasting en de hoogte van de tarieven.

Gerelateerde artikelen:
NS
Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email