BLUE

Ook de Gentse stadsomroeper weet dat de Nederlandse Ambassadeur de typische Gentse feestenhumor al goed in de vingers heeft.

De hulpdiensten, waaronder D’Haemers en zijn collega’s van de Brandweerzone Centrum, zijn volop aanwezig voor de veiligheid van de bezoekers. Zij voeren grondige controles uit, van de stabiliteit van de podia tot de juiste aansluiting van gas en elektriciteit. “Een ongeluk is nooit helemaal uit te sluiten”, liet luitenant Alain D’Haemers optekenen in de lokale media.

Terwijl de brandweer zich bezighoudt met de veiligheid, is er echter een ander soort incident in de maak. De Nederlandse ambassadeur in België, Pieter Jan Kleiweg, heeft met een knipoog zijn zorgen geuit over de stereotypering van Nederlanders als gierigaards in de ‘Tien Geboden van de Gentse Feesten’. Het eerste Gebod luidt: “Koopt uw pinten aan de toog. Enkel Hollanders kopen blikken in de nachtwinkel.” Een uitspraak die volgens Kleiweg de Hollanders niet meer grappig vinden.

In een tweet aan burgemeester Mathias De Clercq liet Kleiweg weten persoonlijk naar Gent te zullen komen om het diplomatiek incident te smoren. “Ik ga op 17 juli poolshoogte nemen in Gent om dit diplomatiek incident in de kiem te smoren!”, tweette hij.

Het is bekend dat Nederlanders elk jaar massaal naar de Gentse Feesten komen. Ook dit jaar zullen de Nederlandse politie en de Gentse Flikken samenwerken om de orde te handhaven. Ondanks kleine incidenten blijft de sfeer op de Gentse Feesten positief en opgewonden. Het evenement belooft nog vele dagen van muziek, dans, eten, drinken en plezier, waar zowel Gentenaren als bezoekers van de buurlanden naar uitkijken.

Lees ook  Politie op zoek naar taxichauffeur die leven redde

incident

De Gentse Feesten, het grootste stadsfeest van Europa, is vrijdagavond officieel van start gegaan. De eerste dag was echter niet zonder incidenten want tijdens de openingsvoorstelling van het Franse gezelschap La Doux Supplice viel een acrobate hard. Ze werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde tijdens de uitverkochte voorstelling ‘En attendant le grand soir’, onderdeel van het MiramirO festival.

(Tekst loopt door onder de foto)
De hulpdiensten zijn volop aanwezig voor de veiligheid van de bezoekers.

Hoe kom je er?

Het wordt aangeraden om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer naar de feesten te komen. Er zullen extra fietsenstallingen beschikbaar zijn, en voor wie na een biertje of twee veilig naar huis wil, zijn er ook extra taxistandplaatsen, onder andere aan de Ottogracht.

Wat betreft het openbaar vervoer, De Lijn zal functioneren, maar met enkele aanpassingen. Tot 13 uur zal alles normaal verlopen, maar na dit tijdstip zullen de trams uit het centrum worden verbannen vanwege de veiligheid. Tram 1 zal echter 24 uur per dag rijden en zal eindhaltes hebben aan de Veldstraat en de Burgstraat vanaf 13 uur. Daarnaast zullen er 12 Feestbussen zijn die ’s nachts vanaf de Zuid om 0u30, 02u15 en 04.00 uur naar bijna alle richtingen rijden.

Dus trek je feestoutfit aan en kom naar de Gentse Feesten – een tien dagen durend festival vol muziek, cultuur en plezier. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden in het hart van Gent.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Waterstoftechnologie of kindervrije vluchtzones introduceren?
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email