NS

Vooral Italië en Griekenland zijn zwaar getroffen, met noodsituaties die zijn uitgeroepen vanwege de aanhoudende hitte.

Op verschillende plekken in Europa wordt een ongekende hitte ervaren, met temperaturen die ver boven normale zomerse waarden uitstijgen. Vooral in Spanje en Italië worden er temperaturen gemeten tussen de 35 en zelfs boven de 40 graden. Enkele gebieden hebben zelfs te maken met temperaturen boven de 45 graden. Hoewel deze extreme hitte gevaarlijk kan zijn, waarschuwt de belangenorganisatie voor reisondernemingen ANVR dat het geen geldige reden is om je vakantie kosteloos te annuleren.

Hoewel het niet mogelijk is om de reis kosteloos te annuleren vanwege de hitte, zijn de gevolgen van deze extreme temperaturen zeker niet te onderschatten. Met name in Zuid-Europa zorgen de hoge temperaturen voor problemen. In Zuid-Italië is het kwik de afgelopen dagen bijvoorbeeld gestegen tot wel 48 graden. Deze temperaturen vereisen voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van de felle zon en het beperken van fysieke inspanning.

Het menselijk lichaam kan ernstig worden beïnvloed door dergelijke hittegolven, vooral bij jonge kinderen en ouderen. Bij temperaturen boven de 42 graden kan de lichaamstemperatuur snel stijgen, vergelijkbaar met het ervaren van extreme koorts. Dit kan leiden tot het samenklonteren van eiwitten in het weefsel en het bloed, wat kan resulteren in orgaanfalen en in ernstige gevallen zelfs de dood.

Experts adviseren mensen om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Normaal gesproken wordt aanbevolen om anderhalve liter water per dag te drinken, maar bij temperaturen van 30 graden of hoger kan het nodig zijn om extra water te consumeren, minimaal een extra liter.

(Tekst loopt door onder de foto)

Deze extreme hittegolf komt niet als een verrassing, aangezien de warmste temperatuur ooit in Europa werd gemeten in augustus 2021, in de buurt van Syracuse op het Italiaanse eiland Sicilië. Deze zomer worden landen als Spanje, Frankrijk, Griekenland, Kroatië en Turkije opnieuw getroffen door temperaturen boven de 40 graden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zelfs gewaarschuwd dat het Europese temperatuurrecord van 48,8 graden mogelijk zal worden gebroken.

Terwijl vakantiegangers hun reisplannen maken voor deze zomer, is het van essentieel belang om op de hoogte te blijven van de weersomstandigheden en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoewel het hoge kwik geen geldige reden is om een reis kosteloos te annuleren, is het altijd verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten om onverwachte gebeurtenissen te dekken die je reisplannen kunnen verstoren.

annuleren

De ANVR heeft aangegeven dat volgens hun richtlijnen alleen ongevallen, ziekte, medisch noodzakelijke behandelingen en overlijden van verzekerden, familieleden in de 1e en 2e graad, huisgenoten of personen bij wie men zou verblijven tijdens de vakantie geldige redenen zijn voor annulering. Het overlijden van een familielid in de 3e graad of het overlijden van een dierbare tijdens de reis worden ook als geldige redenen beschouwd. Voor andere situaties, zoals de extreme hitte, geldt dit niet.

Gerelateerde artikelen:
BLUE
Print Friendly, PDF & Email