Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Schaeffler en VDL slaan handen ineen voor de toekomst van zelfrijdende elektrische shuttles.

De toekomst van stedelijke mobiliteit zou kunnen veranderen, want familiebedrijven Schaeffler en VDL Groep hebben een strategische samenwerking aangekondigd. Ze hebben samen een zelfrijdend busje ontwikkeld voor groepsvervoer. Het doel is de ontwikkeling en productie van een nieuwe generatie zelfrijdende elektrische shuttles voor het openbaar vervoer. Het eerste prototype zal volgende week worden onthuld op de IAA Mobility in München

Beide bedrijven bundelen hun krachten om hun respectieve expertise in systeemtechniek, ontwikkeling, productie en openbaar vervoer te benutten, met als doel een snelle commerciële uitrol van deze toekomstgerichte shuttles. Mobileye, een partner die autonome rijtechnologie levert voor het project, speelt een belangrijke rol in deze visie. Er zijn al vergevorderde onderhandelingen met openbaarvervoerbedrijven voor pilotprojecten.

De samenwerking speelt in op de toenemende vraag naar duurzame en gemakkelijk toegankelijke vervoersoplossingen, met name in drukke stedelijke gebieden. Deze zelfrijdende shuttles kunnen on-demand via een app worden opgeroepen, waardoor ze een haalbare oplossing zijn voor lokaal openbaar vervoer dat zowel emissievrij als geluidsarm is.

Een blik op de toekomst van mobiliteit

Willem van der Leegte, president van VDL Groep, benadrukte dat autonome shuttles een belangrijke rol zullen spelen in onze toekomstige mobiliteitsbehoeften. Klaus Rosenfeld, CEO van Schaeffler AG, sloot zich hierbij aan en benadrukte het potentieel van de technologie om meer passagiers veilig en gemakkelijk te vervoeren.

VDL Groep loopt voorop als het gaat om innovatie in de automobiel- en busproductie en is de Europese marktleider in de elektrificatie van zwaardere voertuigen. Schaeffler is wereldwijd een toonaangevende leverancier van geëlektrificeerde aandrijflijnen en innovatieve stuursystemen.

Lees ook  Vergroening: De Lijn start met eerste VDL e-bussen vanuit Destelbergen

De eerste inzet van deze nieuw ontwikkelde shuttles zal plaatsvinden in Duitsland, het eerste Europese land dat het gebruik van autonome voertuigen van niveau 4 op de openbare weg toestaat. De productie zal plaatsvinden in het Mobility Innovation Center van VDL in Born. Men verwacht de productievolumes op te voeren tot enkele duizenden eenheden per jaar tegen 2030, afhankelijk van de marktvraag.

De samenwerking tussen SchaefflerVDL Groep en Mobileye belooft nieuwe maatstaven te stellen voor stedelijk vervoer. Hiermee wordt een toekomst geschetst die wordt gedefinieerd door duurzaam, efficiënt en toegankelijk openbaar vervoer

Foto: VDL Groep, Schaeffler.

Gerelateerde artikelen:
regie