BLUE

De dynamiek van Busworld Europe reikt verder dan enkel het tonen van glimmende nieuwe voertuigen en technologische snufjes.

Na een onderbreking van vier jaar is Busworld Europe terug in de schijnwerpers, en de organisatoren beweren dat het evenement deze keer omvangrijker en indrukwekkender zal zijn dan ooit tevoren. De langverwachte 26e editie loopt tot 12 oktober 2023 in Brussel, de Belgische hoofdstad die al vaker gastheer is geweest voor deze belangrijke bus- en touringcarbeurs. Met meer dan 48 jaar aan ervaring is Busworld zonder twijfel de meest gerenommeerde beurs in zijn soort ter wereld.

Een van de grote aandachttrekkers dit jaar is een wereldprimeur van de Belgische busbouwer Van Hool. Het bedrijf uit Lier heeft zijn nieuwe 24-meter lange elektrische trambus onthuld, die niet alleen de langste in zijn soort is, maar ook technologisch superieur aan alles wat er momenteel in het buslandschap bestaat. Dit nieuws heeft internationale media naar Brussel gelokt, waar journalisten uit de hele wereld een eerste blik konden werpen op deze indrukwekkende machine.

Van Hool

Van Hool trok het doek van hun nieuwste creatie: de dubbel-gelede elektrische bus, specifiek ontworpen voor gebruik in Parijs. Het voertuig is het resultaat van een samenwerking tussen het Belgische Van Hool, het Franse Alstom en het Duitse Kiepe Electric. Deze drie bedrijven vormen samen een consortium dat zich richt op het ontwikkelen van geavanceerde openbaarvervoeroplossingen.

De innovatieve bus zal worden aangedreven door snellaadbare hoogvermogenbatterijen van Kiepe Electric. Het oplaadproces maakt gebruik van geleidende bodemgebaseerde statische oplading, ook bekend als SRS, een technologie die is ontwikkeld en geleverd door Alstom. Dit stelt het voertuig in staat om snel op te laden tijdens haltes, wat bijdraagt aan een meer flexibele en efficiënte dienstregeling.

Olympische Spelen

Eerder in 2022 ondertekende Île-de-France Mobilités, de organisatie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio Parijs, een raamovereenkomst met het consortium. Deze overeenkomst omvat een minimale bestelling van 56 voertuigen. Het doel is om deze bussen in te zetten voor het vervoer van de grote aantallen bezoekers en deelnemers die worden verwacht tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Elke elektrische bus heeft een capaciteit van maximaal 140 passagiers en is specifiek ontworpen om tijdens piekuren elke 5 minuten te kunnen rijden. Dit zal aanzienlijk bijdragen aan het vergroten van de capaciteit van het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad, een stad die al jarenlang kampt met overvolle bussen en metro’s. Dankzij deze technologische vooruitgang kan Île-de-France Mobilités efficiënte en milieuvriendelijke vervoersdiensten aanbieden. Niet alleen tijdens de Olympische Spelen, maar ook als duurzame langetermijnoplossing voor een stad die streeft naar een groenere toekomst.

(Tekst loopt door onder de foto)

Busworld heeft de afgelopen decennia zijn vleugels verder uitgeslagen en biedt nu een podium aan exposanten uit de hele wereld, die stuk voor stuk hun eigen inbreng hebben in deze snel veranderende industrie.

De verduurzaming van het openbaar vervoer blijft een centraal thema in de branche. Een internationale jury bestaande uit 30 experts bepaalt welke voertuigen tijdens de vakbeurs in de prijzen zullen vallen, en het valt op dat het groene karakter een steeds grotere rol speelt in hun oordeel. Dit wordt onderstreept door de uitspraak: “Eén bus op straat vervangt 30 auto’s,” waarmee het potentieel van bussen om een duurzamere mobiliteitsoplossing te bieden, wordt benadrukt.

Het evenement functioneert als een barometer voor de trends, uitdagingen en mogelijkheden die de bus- en touringcarsector op dit moment ervaart. Het platform is uitgegroeid tot een essentiële ontmoetingsplaats voor besluitvormers, ingenieurs, en vervoersdeskundigen die gezamenlijk werken aan de toekomst van openbaar vervoer en mobiliteit.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Multiobus Tienen

De beursvloer van Busworld is niet alleen een vitrine voor de technologische innovaties maar functioneert ook als een marktplaats voor zakelijke transacties en strategische partnerschappen.

Zo heeft Ebusco, een bedrijf dat een leidende rol speelt in de ontwikkeling van elektrische bussen en laadsystemen, een nieuwe overeenkomst getekend met het Tiense busbedrijf Multiobus. Ze zullen 20 nieuwe Ebusco 2.2 bussen leveren, wat de voortzetting markeert van een partnerschap dat al zes jaar duurt. Olivier Van Mullem, de CEO van Multiobus, sprak zijn vertrouwen uit in de gezamenlijke toekomst en benadrukte dat beide bedrijven vasthouden aan hun visie op de toekomst van elektrische mobiliteit, zelfs toen deze visie vaak in twijfel werd getrokken.

Al met al onderstreept Busworld Europe het belang van innovatie, samenwerking en duurzaamheid in de sector. In een tijd waarin stedelijke gebieden worstelen met congestie, vervuiling en een groeiende behoefte aan efficiënt openbaar vervoer, biedt de beurs zowel hoop als concrete oplossingen. Het maakt duidelijk dat de bus- en touringcarsector klaar is voor de uitdagingen van morgen en een actieve rol wil spelen in de transitie naar een meer duurzame toekomst.

Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email