Print Friendly, PDF & Email

Veiligheidsincidenten en twijfels over toezicht zetten vraagtekens bij de toekomst van zelfrijdende taxi's in San Francisco.

Het is een week van tegenstrijdigheden, van heikele vragen over veiligheid tot zorgen over de betaalbaarheid van groene mobiliteit. Verkeerspsycholoog Matthijs Dicke schetst een somber beeld van de Nederlandse wegen, waar agressief gedrag onder automobilisten dreigt te normaliseren. Goudappel, het bedrijf waar Dicke werkzaam is, doet niet alleen observaties maar signaleert ook bredere maatschappelijke trends. 

Ondertussen werkt ProRail aan de wederopbouw van sporen 11 en 12 bij Den Haag Centraal om de verwachte toename van treinverkeer aan te kunnen. Deze wederopbouw is niet zonder uitdagingen; ProRail is verplicht om zowel de stofoverlast voor omwonenden te minimaliseren als om nieuwe, kwartsloze ballaststenen te introduceren om het gezondheidsrisico voor spoorwerkers te verminderen.

Op het elektrische front heerst er een paradox. Terwijl elektrisch rijden wordt aangemoedigd als een groen alternatief, zijn de hoge laadkosten een donkere wolk die de toegankelijkheid belemmert. Daarnaast blijkt dat het monopolie van enkele grote laadbedrijven in steden de consument niet ten goede komt. Hier is een behoefte aan meer marktconcurrentie om de prijzen te drukken en de toegankelijkheid te vergroten.

Een rapport van Panteia voorspelt ook stijgende kosten in de zorg- en taxivervoer sector voor het komende jaar. Een combinatie van cao-loonstijgingen en verwachte brandstofkosten zorgt ervoor dat de NEA-index voor 2024 uitkomt op 4,0%. De methodologie achter deze voorspelling is robuust, gebaseerd op betrouwbare indicatoren zoals de consumentenprijsindex en diverse andere economische voorspellingen.

(Tekst loopt door onder de foto)

California Department of Motor Vehicles (DMV) heeft afgelopen week de robotaxi-vergunning van Cruise opgeschort, effectief en onmiddellijk. Cruise, een dochteronderneming van General Motors, had San Francisco als zijn proeftuin gekozen voor zijn futuristische vloot van zelfrijdende taxi’s. Het besluit legt een schaduw over de belofte van autonome mobiliteit en werpt prangende vragen op over veiligheid en toezicht in deze snel evoluerende sector.

Lees ook  Geen treinen: werkzaamheden leggen treinverkeer rondom Leeuwarden plat

Dus terwijl Nederlandse steden de groene mobiliteit omarmen, van e-bikes tot elektrische auto’s, komen er ernstige vragen bovendrijven. Is het veilig? Is het betaalbaar? Is het eerlijk? En bovenal, is het duurzaam op de lange termijn? Dit zijn vragen die niet alleen de overheid, maar ook de gemeenschappen en individuen dwingen om dieper te graven en serieus na te denken over de kosten en gevolgen van hun keuzes op het gebied van mobiliteit.

Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN