Pitane Image

Het festijn van Sinterklaas kent geen grenzen in hartelijkheid en gastvrijheid, zoals blijkt uit de geplande festiviteiten op 18 november.

Met het naderen van de koude novemberdagen laait de feestvreugde op: Sinterklaas maakt zich klaar om de Lage Landen te verblijden met zijn jaarlijkse intocht. Antwerpen bereidt zich voor op een feestelijk onthaal van de goedheiligman op 18 november, waarbij de stad niet alleen kinderen maar ook nationale kijkers betrekt in de festiviteiten. De Sint arriveert per stoomboot aan het Steenplein, een traditie die zijn historische resonantie niet verliest, en spreekt nadien de verwachtingsvolle menigte toe vanaf het balkon van het stadhuis.

In de schaduw van de eeuwenoude Grote Markt verzamelen kinderen, ondersteund door een keur aan randanimatie, voor een middag vol plezier. Het programma weerspiegelt de inclusieve geest van het feest: voorzieningen voor rolstoelgebruikers en tolken Vlaamse Gebarentaal onderstrepen de toegankelijkheid. De aankomst en de vieringen zijn divers van aard, met livemuziek en bekende figuren uit de kinderwereld die bijdragen aan de ambiance.

De vreugde strekt zich uit tot in Gorinchem, Nederland, waar burgemeester Reinie Melissant de eer heeft om Sinterklaas te verwelkomen tijdens de landelijke intocht. De keuze voor Gorinchem als gaststad voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het historische tapestry van het Sinterklaasfeest. De NTR zorgt voor een landelijke uitzending, waardoor kinderen door heel Nederland getuige kunnen zijn van dit spektakel. De intocht markeert voor kinderen het moment waarop de voorpret voor pakjesavond begint: het zetten van de schoen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Stad Gorinchem aan de rivier de Merwede,

Drie podia die langs de route geplaatst worden - op de Tolsteeg, de Grote Markt en de Groenmarkt - zullen dienen als centrale punten voor entertainment en samenzijn, wat de sfeer vergelijkbaar zal maken met die tijdens het Zomerfeest.

Gorinchem, een stad die bekendstaat om haar historische charme, is dit jaar uitverkoren als de gaststad voor de landelijke intocht van Sinterklaas. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een dag te worden die zowel jong als oud zal verblijden. Hieronder volgt een uiteenzetting van het programma dat plaatsvindt op zaterdag 18 november, een dag waarop Gorinchem omgetoverd zal worden tot Bliekenstad voor deze feestelijke gelegenheid.

Het feest begint bij Buiten de Waterpoort, waar Sinterklaas om klokslag 12 uur middags worden verwelkomd. Het decor van deze ontvangst is een passende locatie, gezien de Waterpoort’s historische betekenis als deel van de oude vestingwerken. De ontvangst zal ook het startsein zijn voor een groots opgezette parade door de binnenstad, waarbij de Sint vergezeld zal worden door een caleidoscoop aan lokale clubs, verenigingen en gezelschappen die de stoet een lokale toets geven.

De route van de parade is zorgvuldig uitgestippeld en zal begeleid worden door een veelheid aan muziek en theater. Naast de parade wordt het feest voortgezet met een rijk programma in de stad. Op verschillende plekken, waaronder de Varkensmarkt, kunnen kinderen vanaf 14.00 uur aan de slag met Sinterklaas knutselactiviteiten. Muzikaal talent krijgt een podium in de Rehobothkerk waar het jeugdsymfonieorkest een optreden verzorgt.

Om 15.00 uur zijn de officiële festiviteiten voorbij, maar de herinneringen zullen ongetwijfeld nog lang blijven nazinderen. De stad treft omvangrijke voorzorgsmaatregelen om het evenement soepel te laten verlopen. De binnenstad wordt afgesloten voor verkeer en parkeergelegenheid wordt aangepast om ruimte te bieden aan de verwachte 25.000 bezoekers en televisieploegen die het evenement zullen vastleggen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Antwerpen aan de Schelde

Ter voorbereiding op de aankomst van de Sint zorgt Ketnet voor vermaak met optredens en entertainment op de Grote Markt. Het voorprogramma, verzorgd door Kaatje, Viktor, Kamiel en De KetnetBand, staat garant voor een uitbundige sfeer die al om 13 uur van start gaat.

Antwerpen zich schrap voor een dag vol feestelijkheden met een gevarieerd programma dat jong en oud zal bekoren. De intocht, die start wanneer de Sint om precies 14 uur aanmeert met zijn stoomboot aan het Steenplein, wordt een spektakel waarbij de stad een hartelijke ontvangst belooft met een diversiteit aan personages uit het Sinterklaasverhaal.

Omringd door zijn pieten en speciale gasten zoals Conchita, Ramon en Kneta Knieschijf, zal Sinterklaas de oevers van de Schelde opfleuren met zijn aankomst. De befaamde Sint en zijn entourage worden opgevangen door niemand minder dan Bart Peeters en de Antwerpse burgervader Bart De Wever, die de Sint een officiële welkomst zullen toedienen.

Eenmaal aan land, zal de Sint geëscorteerd worden door een vrolijke stoet langs de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui, waarna de route culmineert op de Grote Markt. De verwachting is dat Sinterklaas om 14.45 uur zijn opwachting zal maken op het stadhuis, waar hij de verzamelde menigte zal toespreken vanaf het balkon. Dit hoogtepunt vormt al jaren een van de meest iconische momenten van de viering.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het belang van de intocht is zowel voor de gaststeden als voor de gemeenschap groot; het biedt een kans om lokale trots te tonen en nationale eenheid te versterken. Maar vooral, het is en blijft een feest voor alle kinderen.

Deze evenementen zijn meer dan een feest; ze zijn een verankering van cultureel erfgoed, geworteld in eeuwenoude tradities die elk jaar een moderne interpretatie krijgen. De verschillende aankomstmogelijkheden van Sinterklaas — variërend van stoomboot tot paard en wagen — weerspiegelen de creativiteit en het aanpassingsvermogen die deze traditie levend houden.

Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email