Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Reizigers die Schiphol als start- of eindpunt van hun reis gebruiken, worden aangeraden om hun reisplannen zorgvuldig voor te bereiden.

Van 13 november tot 4 december wordt het treinverkeer rondom het station Schiphol Airport aangepast om een groot onderhoudsproject mogelijk te maken dat uiteindelijk zal zorgen voor een verbeterde toegankelijkheid en een efficiëntere treindienst. De aangekondigde werkzaamheden omvatten het verwijderen en vernieuwen van sporen en perrons, waarbij bijzondere aandacht wordt geschonken aan het minimaliseren van overlast voor de stationgebruikers.

Johan van der Velden, bouwmanager van het Groot Onderhoud Schiphol bij ProRail, licht toe dat de aankomende periode het vervangen van het spoor bij de perrons en de installatie van een stroomrail betreft, waarmee de spoorhoogte zodanig aangepast wordt dat treinen gelijkvloers met het perron komen te liggen. Deze aanpassing is specifiek gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen die moeite hebben met bewegen. Ondanks de onvermijdelijke geluidsoverlast die het verwijderen van de spoorbetonconstructie met zich meebrengt, benadrukt Van der Velden dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen zoals het plaatsen van geluidswerende doeken en het inzetten van minder luidruchtige machines.

Parallel aan deze werkzaamheden is ProRail onder leiding van Erwin de Boer, bouwmanager van het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS), bezig met de verbetering van de perronfaciliteiten zelf. Het slopen van een betonnen hellingbaan en het demonteren en afvoeren van een andere hellingbaan zijn deel van de werkzaamheden die plaatsvinden tijdens de buitendienststelling van het station. Dit alles wordt gedaan met het oog op het verbeteren van de passagiersstroom en het bieden van meer perronruimte door onder andere hellingbanen te vervangen door roltrappen.

Lees ook  Puzzelen: Prorail en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao
(Tekst loopt door onder de foto)

Het groot onderhoud aan het spoor en de upgrade van de tunnel en perroninfrastructuur rond Schiphol zijn ontworpen om de levensduur van deze voorzieningen met nog eens veertig jaar te verlengen.

Bovendien wordt gestreefd naar een naadloze integratie van werkzaamheden tussen de onderhoudsprojecten en de operaties van Schiphol om de impact op reizigers te minimaliseren. Dit gecoördineerde onderhoud zorgt ervoor dat de verwachte hinder voor reizigers tot een minimum wordt beperkt, met de belofte dat de werkzaamheden aan de hellingbanen en roltrappen tegen het volgende voorjaar zijn afgerond, terwijl andere verbeteringen doorlopen tot 2028.

Reizigers die Schiphol als start- of eindpunt van hun reis gebruiken, worden aangeraden om hun reisplannen zorgvuldig voor te bereiden en dagelijks de actuele treindienstregeling te controleren om mogelijke vertragingen of wijzigingen te anticiperen.

Gerelateerde artikelen:
Luchthaven