Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De politiehandhaving blijkt een essentiële schakel te zijn in het terugdringen van de risico's.

De recente opkomst van fatbikes, een type elektrische fiets met opvallend dikke banden, roept zorgen op over verkeersveiligheid. Deze fietsen, die in staat zijn om snelheden te bereiken die vergelijkbaar zijn met die van brommers, zijn een populaire keuze geworden onder kinderen en tieners. Met de toenemende populariteit en snelheden komt echter een verhoogd risico op ongevallen, wat leidt tot bezorgdheid in steden zoals Amsterdam.

Het onderscheid tussen reguliere e-bikes en fatbikes met een hoger vermogen, die snelheden van meer dan 25 kilometer per uur kunnen bereiken zonder veel trapinspanning, verstoort de balans op fietspaden. Dit gevaar wordt verergerd door het feit dat veel van deze fietsen illegaal opgevoerd zijn, waardoor zelfs de verzekering vervalt in geval van een ongeval. Het feit dat ook jonge kinderen deelnemen aan dit risicovolle gedrag, vaak zonder volledig besef van de gevaren, verhoogt de urgentie voor actie.

"Heel veel jongeren, die bij wijze van spreken net zonder zijwieltjes kunnen fietsen, gaan nu met 45 kilometer per uur door de straat".

(Tekst loopt door onder de foto)
fietsongeval

Terwijl Amsterdam en andere gemeenten afwachten op een reactie van de minister, blijven de straten getuige van een evoluerend verkeerslandschap dat smeekt om bijgewerkte regels en verantwoordelijk rijgedrag.

De toename van ongelukken op fietspaden heeft geleid tot een roep om strengere handhaving. De politie houdt toezicht en deelt boetes uit voor het rijden met opgevoerde of illegale e-bikes en fatbikes. In ernstige gevallen worden voertuigen in beslag genomen. Om het bewustzijn te vergroten, richt de aanpak zich ook op voorlichting. Ouders en scholen spelen een cruciale rol in deze informatieve campagnes, die de risico’s van illegale modificaties aan fietsen benadrukken en gevolgen voor het rijden op de openbare weg onder de aandacht brengen.

Lees ook  Politie: 800 overtreders in Noord-Holland onder verscherpt toezicht

Ondanks de discussie over een helmplicht voor fietsers, blijkt uit onderzoek dat een dergelijke verplichting een averechts effect kan hebben op de fietscultuur en de volksgezondheid. Amsterdam ziet meer in het stimuleren van het dragen van een helm op vrijwillige basis, met bijzondere aandacht voor kinderen en ouderen. In het kader van het Meerjarenplan Fietsveiligheid worden er op nationaal niveau campagnes voorbereid om het gebruik van de fietshelm te bevorderen.

Naast voorlichting en handhaving, streven gemeenten naar structurele maatregelen. Een brief aan de minister, ondertekend door Amsterdam en twintig andere gemeenten, vraagt om een actieplan. Dit plan kan inhouden: een verbod op de verkoop van opvoersetjes en het instellen van een minimumleeftijd voor e-bikegebruik.

Gerelateerde artikelen:
Curacao