Pitane Image

Het is een voorbeeld van hoe technologie en educatie samen kunnen werken om sociale normen te veranderen en veiliger gedrag in het verkeer te stimuleren.

Check, de aanbieder van deelscooters, heeft een nieuwe stap gezet om de verkeersveiligheid te verhogen door het lanceren van de Safety Lock-functie in hun app. Deze innovatie, ontwikkeld in samenwerking met TeamAlert, een organisatie gericht op de verkeersveiligheid van jongeren, stelt gebruikers in staat hun app tijdelijk te blokkeren voor het reserveren van voertuigen. Dit initiatief komt als antwoord op zorgwekkende statistieken over het rijden onder invloed op deelscooters, vooral onder jongeren.

De urgentie van deze ontwikkeling wordt onderstreept door een recente enquête van TeamAlert, waaruit bleek dat meer dan een kwart van de jonge deelscootergebruikers (tot 24 jaar) toegeeft wel eens onder invloed een scooter te besturen. Deze bevindingen werden versterkt door een landelijke toename in alcohol- en drugsgebruik in het verkeer in 2022, met een stijging van 37,4% in uitgedeelde boetes. Deze alarmerende cijfers hebben Check aangezet tot actie.

De Safety Lock is niet alleen een technologische oplossing, maar ook een educatieve tool. Gebruikers die het slot willen deactiveren, moeten eerst een tutorial over de gevolgen van rijden onder invloed bekijken. Dit initiatief wordt ondersteund door een gerichte communicatiecampagne van Check, die in drie tijdvakken is opgedeeld volgens onderzoek van het SWOV. De campagne is erop gericht gebruikers bewust te maken van de risico’s van rijden onder invloed en hen aan te moedigen het slot te activeren.

(Tekst loopt door onder de foto)

“Onder sommige gebruikers geldt een sociale norm dat het rijden onder invloed op een deelscooter normaal is. Door het bedenken van een nieuwe feature om rijden onder invloed op deelscooters tegen te gaan, zendt Check een krachtige boodschap uit dat dit gedrag niet oké is. In de omgeving van jongeren zijn vrienden erg belangrijk in het creëren van een veilige sociale norm. Doordat de Safety Lock gebruikers stimuleert om de feature met hun vrienden te delen, wordt deze sociale norm versterkt.”

Saar Hadders van TeamAlert benadrukt de belangrijke rol van de Safety Lock in het creëren van een veilige sociale norm onder jongeren. Volgens haar helpt de functie jongeren om voorafgaand aan het drinken van alcohol een veilige keuze te maken en stimuleert het delen van de functie met vrienden een positieve sociale druk. Gebruikers die vrijdag- of zaterdagnacht tussen 23.00 uur en 06.00 uur een deelscooter willen pakken moeten dus eerst verplicht een tutorial kijken over de gevolgen van rijden onder invloed.

Lees ook  Mogelijk deelscooter drama in de Amsterdamse straten

Foto: Check Pressroom

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email