Pitane Image

Met ongeveer een half miljoen scootmobielen in Nederland en een groeiende vergrijzende bevolking, is deze kwestie niet alleen dringend, maar ook groeiend.

Veiligheidsvoorschriften in het taxivervoer in Nederland vormen een onzichtbare barrière voor gebruikers van scootmobielen. Volgens de huidige regelgeving, gesteund door het Veilig Vervoer Rolstoel Inzittenden protocol van Sociaal Fonds Mobiliteit, moeten passagiers hun scootmobiel verlaten om in de taxi te stappen. Deze richtlijn, bedoeld om ongelukken zoals het per ongeluk achteruit van een lift vallen te voorkomen, creëert echter een onoverkomelijke hindernis voor velen die afhankelijk zijn van hun scootmobiel.

De impact van deze regelgeving is pijnlijk duidelijk bij Omroep Max in het verhaal van Ed van Scheijndel, 82 jaar oud en slecht ter been door een aangeboren afwijking. In december 2022 wilde meneer Scheijndel met Regiotax naar zijn 55-jarige huwelijkslunch, maar werd achtergelaten omdat hij fysiek niet in staat was de scootmobiel te verlaten. Een soortgelijk incident deed zich voor toen hij de crematie van een vriend probeerde bij te wonen.

Volgens het programma is het opvallend dat elektrische rolstoelgebruikers niet onder deze strenge regels vallen en in hun rolstoel mogen blijven zitten tijdens taxiritten. Deze discrepantie in de behandeling van verschillende hulpmiddelen roept vragen op over gelijkheid en toegankelijkheid in het openbaar vervoer, aldus de omroep.

(Tekst loopt door onder de foto)

Vanwege de veiligheid dient de scootmobielgebruiker buiten het voertuig af te stappen en – met enige hulp – het voertuig via de reguliere ingang te betreden, teneinde een overstap te maken naar een zitplaats.

Met ongeveer een half miljoen scootmobielen in Nederland en een groeiende vergrijzende bevolking, is deze kwestie niet alleen dringend, maar ook groeiend. Caroll Sastro van Platform Gehandicapten, die zich inzet voor de toegankelijkheid en gelijkwaardigheid van mensen met een beperking, deelt haar bezorgdheid over deze ontwikkeling. Zij zal te gast zijn bij Elles de Bruin in de uitzending van Meldpunt op NPO 2, waar de problematiek rondom taxivervoer voor scootmobielgebruikers verder wordt onderzocht.

Lees ook  Voorzitter Bertho Eckhardt benadrukt belang van 'connected' mobiliteit

Code VVR

De Code VVR is een leidraad voor het veilig vervoeren van rolstoelinzittenden. In het belang van de reizigers, chauffeurs van rolstoelvoertuigen en de organisaties waarbinnen zij actief zijn, beschrijft de Code de (wettelijke) regels waaraan moet worden voldaan. Deze geactualiseerde versie kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het ‘Platform Code VVR’, bestaande uit TX-keur, werknemersorganisaties FNV en CNV, Koninklijk Nederlands Vervoer en de branchevereniging voor revalidatie- en mobiliteitshulpmiddelen Firevaned. De actualisatie vond plaats binnen de werkgroep Code VVR, waarbij werd samengewerkt met de koepel van gehandicapten- en patiëntenorganisaties Ieder(In) en ouderenorganisatie KBO-PCOB, alsmede de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Sociaal Fonds Mobiliteit vervult de rol van secretariaat van het platform en de werkgroep Code VVR.

De uitzending van Meldpunt te zien op vrijdag 1 december om 19:50 uur bij MAX op NPO 2.

Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email