Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De samenwerking is een belangrijke stap in het waarborgen van de veiligheid en het comfort in de luchtvaart,

In de strijd tegen ordeverstorende passagiers in de luchtvaart hebben de Nederlandse overheid en de sector een aanzienlijke stap gezet. Een gezamenlijke verklaring is ondertekend door belangrijke spelers, waaronder Royal Schiphol Group NV, Transavia, KLM, TUI, Corendon Dutch Airlines, het Openbaar Ministerie, en de Koninklijke Marechaussee, om een einde te maken aan het groeiende probleem van passagiers die voor overlast zorgen.

Deze samenwerking heeft tot doel het veiligheidsrisico dat dergelijke passagiers vormen te verminderen. Het is bekend dat onrust in de lucht niet alleen een veiligheidsbedreiging is, maar ook leidt tot ongemak voor andere reizigers, en in sommige gevallen tot omleidingen en vertragingen van vluchten. De overheid en luchtvaartsector bundelen hun krachten om dit probleem te adresseren, waarbij Nederland het derde Europese land is dat een dergelijke verklaring ondertekent, na Noorwegen en Ierland.

Een belangrijk aspect van deze aanpak is de introductie van een digitaal aangifteformulier sinds mei, waardoor cockpitpersoneel eenvoudig aangifte kan doen tegen ordeverstorende passagiers. De nadruk ligt op het aanpakken van wangedrag in vliegtuigen en het bewust maken van alle luchtvaartmedewerkers over de beschikbare middelen om hieraan bij te dragen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van de training voor luchtvaart- en luchthavenpersoneel om hen beter voor te bereiden op het omgaan met dergelijke incidenten. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om informatie over ordeverstorende passagiers tussen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen te delen, met inachtneming van de privacyrechten van passagiers.

Minister Mark Harbers benadrukt het belang van deze samenwerking: “Vliegen is een van de veiligste vormen van transport. Dat er mensen zijn die zich misdragen in een vliegtuig en daarmee de veiligheid van passagiers en personeel in gevaar brengen is onacceptabel”. De minister onderstreept de noodzaak om gezamenlijk deze incidenten verder terug te dringen, gezien de toename van dergelijke gevallen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Toerisme