Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Ook in 2024 wordt er druk doorgewerkt op en rond station Schiphol Airport.

De vernieuwingswerkzaamheden op en rond station Schiphol Airport gaan onverminderd door in het nieuwe jaar 2024, met een startdatum in het eerste weekend van januari. Gedurende de periode van 6 januari tot en met 4 februari zal er intensief gewerkt worden aan zowel het spoor als aan de infrastructuur van het station zelf, zoals de trappen en hellingbanen. Deze activiteiten maken deel uit van een grootschalig onderhoudsproject waarbij het treinverkeer aangepast moet worden om de werkzaamheden veilig en efficiënt te kunnen uitvoeren.

In het kader van het project Groot Onderhoud Schiphol ligt de focus op het vernieuwen van het spoor en de bovenleiding. Na de eerdere vernieuwing van sporen 1, 2 en 3 bij de perrons afgelopen herfst, richt het project zich nu op sporen 4, 5 en 6. Johan van den Velden, bouwmanager van het project, benadrukt het belang van gefaseerde werkzaamheden: “We voeren deze werkzaamheden niet tegelijk uit, zodat treinverkeer mogelijk blijft van en naar de luchthaven,” legt hij uit. “De tunnel onder Schiphol bestaat uit twee parallel lopende buizen. We werken steeds in een van de twee buizen tegelijk.”

(Tekst loopt door onder de foto)

De komende maanden gaat het project Groot Onderhoud Schiphol verder met het vernieuwen van het spoor en de bovenleiding.

De werkzaamheden zijn niet onopgemerkt gebleven voor reizigers en omwonenden. Van den Velden wijst op de onvermijdelijke geluidshinder en de tijdelijke afzettingen die nodig zijn voor de werkzaamheden, en benadrukt het langetermijndoel: “We doen het voor de toekomst, zodat het treinverkeer van en naar Schiphol voor de komende decennia veilig kan plaatsvinden.”

Lees ook  Puzzelen: Prorail en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao

Een ander deel van de vernieuwingswerkzaamheden omvat het project Multimodale Knoop Schiphol, gericht op het verbeteren van de reizigerservaring op het station. Erwin de Boer, bouwmanager van dit project, licht de plannen toe: “We gaan verder met het slopen van de hellingbanen en het bouwen van de trappen,” zegt hij. “Zo creëren we meer ruimte op de perrons voor wachtende reizigers.” Hoewel de werkzaamheden tijdelijke overlast met zich meebrengen, is het doel duidelijk: meer ruimte en comfort voor de reizigers op de lange termijn.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
regie