Pitane Image

Voor Hermes is de storing een nieuwe tegenvaller in toch al een lastige periode.

Een softwarestoring in het inchecksysteem van Hermes, de busvervoerder in Zuidoost-Brabant, heeft geleid tot een aanzienlijk verlies van inkomsten. Sinds afgelopen zondagochtend kunnen reizigers door dit probleem gratis gebruikmaken van de busdiensten, wat het bedrijf dagelijks tussen de 150.000 en 200.000 euro kost. Dit incident werpt licht op de kwetsbaarheden van digitale systemen in het openbaar vervoer en de financiële impact die dergelijke storingen kunnen hebben.

Het probleem ontstond volgens het Eindhovens Dagblad in de nacht van zaterdag op zondag, bij de overgang naar een nieuwe dienstregeling waarvoor de software moest worden aangepast. Volgens een woordvoerder van Hermes is er iets misgegaan tijdens dit proces, waardoor het in- en uitchecksysteem in de meeste bussen buiten werking is gesteld. Dit heeft ertoe geleid dat dagelijks 70.000 tot 90.000 reizigers kosteloos kunnen reizen in de regio Zuidoost-Brabant.

Hermes, dat het busvervoer in de hele regio verzorgt, ervaart aanzienlijke financiële schade als gevolg van deze storing. Normaal gesproken bedragen de kosten van een busrit gemiddeld ongeveer 2 euro per reiziger. Door de storing kunnen deze kosten echter niet in rekening worden gebracht. De woordvoerder van het bedrijf benadrukt de ernst van de situatie: “Heel vervelend en voor ons ook een financiële strop. We kunnen het geld ook niet achteraf alsnog verhalen op reizigers, dus hopen het zo snel mogelijk opgelost te hebben.”

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Bravo bushalte

De impact van de storing op Hermes is een duidelijk voorbeeld van hoe technologische problemen grote financiële gevolgen kunnen hebben voor bedrijven in de transportsector. Het illustreert ook de afhankelijkheid van moderne transportdiensten van digitale systemen. In een tijd waarin technologie steeds meer geïntegreerd is in alle aspecten van het dagelijks leven, waaronder het openbaar vervoer, zijn dergelijke storingen niet alleen een operationele uitdaging, maar ook een financiële.

Deze situatie roept vragen op over de voorbereiding en het beheer van technologische systemen door openbaarvervoerbedrijven. Het benadrukt het belang van robuuste en betrouwbare systemen, evenals effectieve noodplannen voor dergelijke storingen. Voor Hermes is het nu zaak om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en maatregelen te nemen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Tot op heden heeft Hermes geen specifieke tijdlijn gegeven voor wanneer het systeem weer operationeel zal zijn. Dit laat reizigers en het bedrijf in onzekerheid over hoe lang deze situatie zal voortduren en hoe groot de uiteindelijke financiële impact zal zijn. Het voorval onderstreept de noodzaak voor openbaarvervoerbedrijven om te investeren in betrouwbare technologie en adequate training voor personeel, om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen en financiële verliezen te minimaliseren.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email