Pitane Image

Veiligheid en gemak voorop nu pinnen de nieuwe betaalnorm in taxivervoer aan het worden is.

De taxibranche staat voor een keerpunt als het gaat om betaalmogelijkheden. Hoewel contant betalen lange tijd de norm was, verschuift de focus steeds meer naar digitale betalingsopties zoals pinnen en creditcardtransacties. Deze verandering roept vragen op over de bereidheid en de mogelijkheden voor taxichauffeurs om deze technologieën te adopteren, evenals de financiële en veiligheidsimplicaties die ermee gepaard gaan.

Een aanzienlijk aantal taxichauffeurs biedt klanten nog steeds niet de mogelijkheid om te pinnen. Deze situatie kan voortkomen uit de kosten van de benodigde apparatuur of uit de voorkeur voor contant geld. Echter, het dragen van grote hoeveelheden contant geld brengt aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee voor de chauffeurs. Het is daarom opmerkelijk dat pinnen nog niet overal in de taxibranche als standaard betaalmiddel wordt gezien.

commissies

Het gebruik van creditcards ligt nog gevoeliger bij veel chauffeurs, voornamelijk vanwege de hoge commissies die betaald moeten worden bij elke transactie. In tegenstelling tot PIN-transacties, waarbij een vast bedrag per transactie geldt, brengen creditcardtransacties een percentage van het transactiebedrag in rekening. Deze commissies variëren afhankelijk van de kaartverwerker, en kunnen oplopen tot 2,50% per transactie. Bovendien kunnen er extra kosten zijn, zoals aansluitkosten, die zowel eenmalig als periodiek kunnen zijn.

Een ander punt van zorg voor taxichauffeurs is het risico op terugboekingen (refunds) bij creditcardbetalingen. Deze situatie kan ontstaan wanneer klanten, vaak toeristen, na thuiskomst bezwaar maken tegen de afschrijving. Dergelijke terugboekingen kunnen een financiële last zijn voor de chauffeurs. Desondanks is het weigeren van creditcards op basis van nationaliteit of land van uitgifte in strijd met EU-regelgeving. Taxichauffeurs mogen wel selectief zijn in het accepteren van bepaalde merken creditcards, maar niet op basis van het land van uitgifte van de kaart.

Lees ook  Laat je niet verrassen tijdens carnaval, zorg voor een BOB of gebruik bussen en treinen
(Tekst loopt door onder de foto)
Afbeelding: © Pitane Blue - pinnen in de taxi

Een interessante ontwikkeling in de taxibranche is de introductie van Pitane Pallas, een softwareoplossing voor taxichauffeurs. Deze software maakt het gebruik van pinapparatuur overbodig. Na afloop van de rit kunnen klanten een QR-code scannen met hun eigen smartphone en op een veilige manier betalen via hun eigen bankapp. Deze methode biedt een hoger niveau van vertrouwen en veiligheid, omdat klanten hun bankkaarten niet in vreemde apparaten hoeven te steken. Betalingen kunnen gedaan worden via verschillende methodes zoals iDeal, PayPal, Bancontact of creditcard.

klantgerichter

Een van de meest opvallende kenmerken van Pitane Pallas is dat het gebruik van een apart agendapakket overbodig maakt en zelfs gekoppeld kan worden met Chiron wanneer dit noodzakelijk is voor de Belgische markt. Ook zijn taxichauffeurs en taxibedrijven niet afhankelijk zijn van externe planners, planningssystemen of centralisten. Deze onafhankelijkheid stelt chauffeurs in staat om zelfstandig en flexibel te werken, een essentiële eigenschap in een industrie die wordt gekenmerkt door onvoorspelbare schema’s en klantvragen.

Bovendien maakt Pitane Pallas het mogelijk voor chauffeurs om opdrachten onderling te delen. Dit aspect van de software is bijzonder nuttig in situaties waarbij een klant rechtstreeks contact opneemt met een chauffeur die op dat moment niet beschikbaar is. De mogelijkheid om opdrachten te delen zorgt voor een naadloze service-ervaring voor de klant en bevordert de samenwerking tussen chauffeurs.

Wat betreft de kosten, is Pitane Pallas aantrekkelijk geprijsd in de Nederlandse en Belgische markt. De software wordt aangeboden voor slechts 49,50 euro per maand, exclusief BTW. Deze prijsstelling maakt de software toegankelijk voor een breed scala aan taxibedrijven, van kleine zelfstandige chauffeurs tot grotere taxiondernemingen.

Naast operationele efficiëntie biedt Pitane Pallas ook administratieve voordelen. Chauffeurs hebben toegang tot een chauffeursportaal, waar ze na afloop van hun dienst de resultaten van de dag kunnen inzien. Deze functie stelt chauffeurs in staat om hun prestaties te monitoren en te optimaliseren, wat leidt tot een betere dienstverlening en potentieel hogere inkomsten.

Lees ook  Automobilisten te vaak afgeleid door technologie in auto's

Deze innovaties in de taxibranche wijzen op een toekomst waarin technologie een centrale rol speelt in het verbeteren van de efficiëntie, klantenservice en samenwerking binnen de sector. Met oplossingen zoals Pitane Pallas wordt de taxibranche niet alleen moderner en klantvriendelijker, maar ook meer aangepast aan de dynamische eisen van de hedendaagse mobiliteitsmarkt.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email