Pitane Image

De Europese Toerisme Associatie (ETOA) had geen kennis van deze uitzonderlijke maatregel.

De stad van licht en liefde, Parijs, staat op het punt het centrum van de wereldsport te worden met de Olympische Zomerspelen van 2024. Maar deze eer komt met een prijs, letterlijk, voor de miljoenen bezoekers die naar de Franse hoofdstad trekken. Recentelijk is bekend gemaakt dat de toeristenbelasting in Parijs drastisch verhoogd zal worden, wat zowel verbazing als kritiek heeft gewekt.

Deze aanzienlijke stijging van de toeristenbelasting is vastgelegd in Artikel 140 van de Financiële Wet 2024, die op 29 december 2023 gepubliceerd werd. Deze wetgeving stelt een toeslag van maximaal 200% toe op een deel van de belasting, ten gunste van het regionale vervoer in Parijs. Deze verandering is van invloed op alle gemeenten in de regio Île-de-France die een overnachtingsbelasting heffen.

Terwijl de Olympische Spelen een periode van sportieve triomfen en internationale samenwerking moeten symboliseren, lijken ze nu ook een tijdperk van verhoogde kosten en financiële lasten voor bezoekers in te luiden.

De standaard ’taxe de séjour’ (overnachtingstaks) in Parijs is per 1 januari 2024 met 10% gestegen ten opzichte van 2023, grotendeels in lijn met de recente inflatie. Echter, deze nieuwe wettelijke bepaling staat een toeslag van maximaal 200% toe op één element van de belasting. Deze maatregel treft reizigers vanaf 1 januari 2024, waarbij de belasting voor overnachtingen bijna 200 procent hoger kan zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Big Bus Parijs

Gasten die verblijven in accommodaties zoals 1-sterrenhotels, vakantiedorpen, gastenkamers of hostels, zullen een relatief gematigde stijging van de tarieven ervaren, aangezien de nieuwe heffing €2,60 zal zijn, vergeleken met het eerdere tarief van €1 in 2023.

Hotelkamers in Parijs laten ook een aanzienlijke stijging zien, waarbij de prijzen gemiddeld meer dan 300% hoger liggen dan gebruikelijk voor deze zomer. De stad bereidt zich voor op een overweldigend aantal bezoekers, geschat op meer dan 11 miljoen, wanneer het evenement op 26 juli van start gaat.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email