Print Friendly, PDF & Email
DVDP

Dit dwingt klanten om langere tijd door te rijden met een beschadigde ruit, wat potentieel veiligheidsrisico's met zich meebrengt.

In de autowereld is een klein sterretje in de autoruit vaak onderwerp van gesprek. Het lijkt een minimaal probleem, maar het kan uitgroeien tot een behoorlijke complicatie, vooral tijdens de koude wintermaanden. Dit fenomeen, veroorzaakt door temperatuurverschillen in het glasoppervlak, kan leiden tot het doorscheuren van het sterretje, een situatie die veel automobilisten liever vermijden.

Het is algemeen bekend dat de voorruit maar liefst 30% van de stevigheid van een auto’s carrosserie uitmaakt. Hoewel een barst of scheur in de voorruit niet direct leidt tot desintegratie van het glas, dankzij een speciale folie die verbrijzelen voorkomt, is de integriteit van de ruit fundamenteel aangetast. De kwaliteit, verlijming en montage van de ruit zijn cruciaal voor de veiligheid. Dit brengt ons bij een ander belangrijk aspect: de service en wachttijden voor reparatie.

Bedrijven zoals Carglass en Autotaalglas bieden vaak een snelle service, maar dit is niet altijd het geval bij leasemaatschappijen die restricties opleggen. Zo is het bijvoorbeeld bij BMW-lease niet toegestaan om een alternatief bedrijf te bezoeken voor voorruitvervanging, waardoor klanten bij dealers zoals Van Laarhoven in Eindhoven terechtkomen. De wachttijd kan daar oplopen tot een maand. In de tussentijd blijven automobilisten rondrijden met een beschadigde ruit, wat de veiligheid niet ten goede komt.

Zelfs wanneer klanten hun auto 's ochtends afleveren voor reparatie, worden ze vaak geconfronteerd met vertragingen en inefficiënties. Zo kan het voorkomen dat aan het einde van de middag, wanneer klanten hun auto komen ophalen, hen verteld wordt dat de reparatie nog moet beginnen. Dit resulteert in extra wachttijd na het verlijmen van de voorruit, wat de klanttevredenheid niet ten goede komt.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Van Laarhoven

Moderne auto’s met geavanceerde technologieën zoals camera’s, vereisen na vervanging van de voorruit een nauwkeurige kalibratie. Hoewel het vervangen van een voorruit over het algemeen niet meer dan twee uur in beslag neemt, is een goede planning essentieel om teleurstelling bij klanten te voorkomen. Dit blijkt echter een uitdaging bij sommige dealers, waaronder Van Laarhoven. Klanten die ’s ochtends hun auto inleveren, worden vaak pas aan het einde van de middag geïnformeerd over verdere vertragingen.

Lees ook  Kwaliteit onder vuur: waarom scheuren BMW voorruiten zo snel?

Een ander aspect van deze kwestie is de relatie tussen de leasemaatschappij, de verzekeraar en de klant. Hoewel schade vaak gedekt wordt door de verzekering, heeft de leasemaatschappij als eigenaar van het voertuig het laatste woord over de afhandeling ervan. Dit leidt soms tot langere wachttijden, omdat de dealer met originele onderdelen werkt. Dit argument wordt vaak gebruikt om klanten een maand te laten wachten op schadeherstel. Interessant is dat de kwaliteit van after market voorruiten, die vaak geen merklogo dragen, niet onderdoet voor die van originele autoruiten. Deze worden immers geproduceerd volgens dezelfde strenge Europese kwaliteitsnormen, in dezelfde fabrieken.

(Tekst loopt door onder de foto)
Crit'Air milieusticker

Een bijkomend probleem bij het vervangen van de voorruit zijn de milieu stickers. Als de voorruit vervangen moet worden, zijn deze stickers en vignetten, die vanwege een speciale lijmlaag maar één keer bruikbaar zijn, niet langer geldig. Dit vereist de aanschaf van nieuwe vignetten, een regel die geen uitzondering kent, zelfs niet in geval van ruitvervanging. Hoewel sommige verzekeringsmaatschappijen de kosten hiervoor dekken, is dit niet altijd het geval en dienen automobilisten dit bij hun verzekeraar na te gaan.

Tot slot, een sterretje in de autoruit kan uitgroeien tot een complexe kwestie, zowel technisch als administratief. Terwijl de veiligheid van de automobilist voorop zou moeten staan, leiden de huidige praktijken soms tot onnodige vertragingen en complicaties. De geschetste problemen wijzen op een behoefte aan verbeterde klantenservice, efficiëntere planning en grotere flexibiliteit in reparatieopties.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Kwaliteit onder vuur: waarom scheuren BMW voorruiten zo snel?
EVI.