Pitane Image

Meer sneeuw op komst, code geel voor gladheid.

Wanneer we het hebben over de uitdagingen van winterrijden, zijn het vaak de eerste en laatste stukjes van de reis die als het meest verraderlijk worden ervaren. Dit geldt zowel voor de dagelijkse woon-werkverkeer als voor langere reizen. De momenten waarop een automobilist de straat uitrijdt of juist zijn bestemming nadert, zijn vaak de momenten waarop men geconfronteerd wordt met onverwachte gladheid.

Het winterse weer, met name de hagel en sneeuw, heeft niet alleen voor verkeersoverlast gezorgd, maar ook voor een risico op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De temperatuur van het wegdek is onder nul, wat kan leiden tot spekgladde wegen. Dit effect wordt versterkt door de koude grond, waardoor winterse neerslag langzamer smelt en het langer glad blijft.

(Tekst loopt door onder de foto)

Rijkswaterstaat bereidt zich goed voor op de winter. Winterse situaties als vorst, ijzel, sneeuw en mist zijn van invloed op de wegen en het verkeer.

Ook in Vlaanderen waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voor mogelijk gladde wegen en fietspaden, als gevolg van winterse weersomstandigheden. Er wordt specifiek gewezen op de noodzaak voor weggebruikers om voorzichtig te zijn, met het advies om de snelheid te matigen en voldoende afstand te houden van andere weggebruikers. Heel wat scholen uit het Vlaams-Brabantse Halle en omgeving spelen op veilig en beslisten omwille van de verwachte sneeuwval woensdag afstandsonderwijs te voorzien.

De weersomstandigheden hebben ook geleid tot een waarschuwing van de luchthavenautoriteiten aan passagiers over potentiële vertragingen die op woensdag verwacht worden. Deze vertragingen zijn het gevolg van de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden onder winterse omstandigheden, zoals het ontijzelen van de vliegtuigen en het ijs- en sneeuwvrij maken van de start- en landingsbanen.

De winterse omstandigheden hebben aanzienlijke invloed gehad op het spoorverkeer in Nederland, met name door wisselstoringen veroorzaakt door sneeuw en ijzel. Wanneer sneeuw zich ophoopt tussen de spoorwissels, kan dit leiden tot storingen die de normale treindienst ernstig kunnen verstoren. Om dergelijke situaties te voorkomen, zijn er wisselverwarmingen geïnstalleerd die bedoeld zijn om sneeuw en ijs te smelten en de wissels functioneel te houden.

thuiswerken

Bij extreme weersomstandigheden, zoals hevige sneeuwval, rijst vaak de vraag of werknemers zelf mogen besluiten om thuis te blijven en niet naar hun werk te reizen. Het antwoord hierop is duidelijk: “Neen.” Werknemers worden geacht alle mogelijke inspanningen te leveren om op tijd op hun werk te arriveren, zelfs wanneer er slecht weer is aangekondigd. Echter, er bestaat ook een zekere flexibiliteit in deze kwestie. In sommige gevallen kunnen werkgevers en werknemers overeenkomen om alternatieve regelingen te treffen, zoals thuiswerken of het compenseren van gemiste uren op een later tijdstip. Deze flexibiliteit kan vooral belangrijk zijn in situaties waarin reizen echt gevaarlijk zou zijn.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen: donderdag en vrijdag enkele winterse buien maar ook regelmatig zon. In het weekeinde wordt het droger. De temperaturen liggen onder normaal, met op uitgebreide schaal vorst in de nacht. Vooral landinwaarts is er dagelijks kans op gladheid. Vanaf zondagavond stroomt er zachte lucht binnen en wordt het nat en onstuimig.

AppStores
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email