Pitane Image

De drukte op de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam vraagt om meer regie en professionalisering.

Rotterdamse watertaxi’s, een populaire en iconische vorm van transport in de stad, staan momenteel in de schijnwerpers, maar om de verkeerde redenen. Uit recent onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is gebleken dat de veiligheid van passagiers aan boord van deze snelle boten niet voldoende gewaarborgd is. Deze zorgwekkende conclusie volgt na een incident in de zomer van 2022, waarbij een watertaxi in aanvaring kwam met een rondvaartboot. Bij dit voorval raakten twee passagiers gewond.

De watertaxi’s in Rotterdam zijn een essentieel onderdeel van het openbaar vervoersnetwerk in de stad en bieden een unieke manier om de Maas te doorkruisen. Ze zijn populair bij zowel inwoners als toeristen, dankzij hun snelheid en het gemak waarmee ze verschillende delen van de stad met elkaar verbinden. Echter, deze recente ontwikkelingen werpen een schaduw over de service.

Op de Nieuwe Maas nabij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam kwamen op 21 juli 2022 rond 13.00 uur de havenrondvaartboot Marco Polo en de snelle watertaxi MSTX 21 met elkaar in aanvaring.

De schipper en 5 passagiers van de watertaxi kwamen onder de omgeslagen watertaxi in een luchtbel terecht. Na 9 minuten konden zij dankzij de hulp van een andere watertaxi via de achterzijde uit de watertaxi komen. De botsing tussen de watertaxi en de rondvaartboot heeft de kwetsbaarheden in het systeem blootgelegd. De OVV’s bevindingen suggereren dat er striktere regelgeving en toezicht nodig zijn om de veiligheid van de passagiers te garanderen. Het incident benadrukt de noodzaak van betere naleving van de vaarregels en mogelijk een herziening van de operationele procedures voor watertaxi’s.

Lees ook  Doorbraak in stedelijk vervoer: umob biedt sleutel tot 50.000 voertuigen
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Watertaxi Rotterdam op de Nieuwe Maas

"Neem samen met betrokken partijen, zoals Watertaxi Rotterdam, Koninklijke Spido en Waterbus, maatregelen om de complexiteit van de vaarweg op de Nieuwe Maas te reduceren, en in te richten op een manier die past bij veilig gebruik, zowel nu als in de toekomst."

Deze zorgen komen op een moment dat Rotterdam, net als veel andere steden, streeft naar een duurzamere en veiligere stedelijke mobiliteit. De watertaxi, als een emissievrij en efficiënt vervoermiddel, speelt hierin een cruciale rol. De stad staat nu voor de uitdaging om de veiligheid van deze dienst te verbeteren zonder afbreuk te doen aan haar efficiëntie en populariteit. De Onderzoeksraad komt met aanbevelingen naar aanleiding van de aanvaring van een watertaxi met een havenrondvaartboot.

Deze situatie roept ook vragen op over de bredere veiligheidsnormen binnen de sector van openbaar vervoer over water in Nederland. Het incident in Rotterdam kan als een wake-up call dienen voor andere steden met soortgelijke diensten. Het benadrukt het belang van voortdurende evaluatie en verbetering van veiligheidsprotocollen, niet alleen voor de watertaxi’s, maar voor alle vormen van openbaar vervoer.

In afwachting van verdere acties en reacties van de betrokken autoriteiten en operators, blijft de veiligheid van passagiers in watertaxi’s een belangrijk aandachtspunt. Voor een stad die bekend staat om haar innovatieve en vooruitstrevende benadering van stedelijke mobiliteit, is het van cruciaal belang dat Rotterdam deze kwestie met de nodige ernst aanpakt. De toekomst van watertaxi’s in Rotterdam en hun rol in het stedelijk vervoersnetwerk hangt af van de stappen die nu worden ondernomen om de veiligheid van de passagiers te waarborgen.

Lees ook  Voorzitter Bertho Eckhardt benadrukt belang van 'connected' mobiliteit
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
DVDP
Print Friendly, PDF & Email