De meeste eigenschappen komen dan wel overeen met een brandstofauto, maar een elektrische auto brengt andere risico’s met zich mee.

ZLM Verzekeringen heeft als eerste de stap gezet in de verzekeringswereld door als eerste grote Nederlandse verzekeraar een aparte verzekering voor elektrische auto’s te introduceren. Deze ontwikkeling is het gevolg van de groeiende populariteit van elektrische voertuigen in Nederland en de unieke uitdagingen die deze met zich meebrengen.

De nieuwe verzekering, die sinds deze maand in werking is getreden, onderscheidt zich door specifiek in te spelen op de technologische verschillen tussen elektrische auto’s en traditionele brandstofauto’s. Volgens een woordvoerder van ZLM: “Elektrische auto’s gebruiken geen fossiele brandstof, maar zijn voorzien van een accupakket. Dit brengt andere risico’s met zich mee. Daarom hebben we onze voorwaarden en premies aangepast om deze risico’s te dekken.”

Klanten die hun elektrische auto voor 1 januari 2024 al bij ZLM hadden verzekerd, profiteren automatisch van de nieuwe voorwaarden en premies. De verzekeraar wil zo de bestaande klanten ondersteunen in de overgang naar meer duurzame vervoersmiddelen.

Een van de opvallende kenmerken van de nieuwe verzekering is de inclusie van de laadkabel en mobiele laadunit in de dekking. Dit betekent dat schade aan deze essentiële onderdelen van een elektrische auto gedekt is, mits ze in de auto liggen of eraan bevestigd zijn. Deze beslissing benadrukt het belang van deze accessoires voor elektrische auto-eigenaren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Fastned laadstation

Een andere belangrijke dienst in de nieuwe verzekering is de pechhulp bij een lege accu. ZLM erkent hiermee de realiteit dat elektrische auto’s soms onverwacht sneller door hun acculading heen zijn, mede door invloeden van het weer of het gebrek aan beschikbare laadstations. Deze toevoeging aan de verzekering biedt een extra laag van zekerheid en gemak voor bestuurders.

Lees ook  Amsterdam is koploper in onverzekerde scooters op de weg

populariteit

Deze strategische zet van ZLM weerspiegelt de bredere trend in de auto-industrie en de verzekeringswereld, waarbij er steeds meer aandacht komt voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Elektrische auto’s winnen snel aan populariteit in Nederland, mede door de overheidssubsidies en de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering.

De beslissing van ZLM om een aparte verzekering voor elektrische auto’s aan te bieden, kan ook gezien worden als een reactie op de veranderende marktbehoeften. Met de toename van het aantal elektrische voertuigen op de weg, is er een groeiende vraag naar verzekeringsproducten die afgestemd zijn op de specifieke kenmerken en risico’s van deze voertuigen.

Deze innovatieve stap van ZLM kan een katalysator zijn voor andere verzekeraars om vergelijkbare producten aan te bieden, wat de groei van elektrische auto’s verder zou kunnen stimuleren. Het is een duidelijk signaal dat de verzekeringsindustrie zich aanpast aan de nieuwe realiteiten van het moderne wegverkeer.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email