Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Klachten over te hoge ritprijzen zijn van alle tijden.

De Rotterdamse taxibranche staat onder druk door aanhoudende klachten over te hoge ritprijzen en wantoestanden. Jan Sintnicolaas, een veteraan in de taxibranche met bijna 60 jaar ervaring, lichtte zijn zorgen toe in een gesprek met Rijnmond. Hij ziet een overvloed aan taxichauffeurs in de stad als de kern van het probleem. “Er zijn gewoon veel te veel taxichauffeurs in Rotterdam. En die vechten allemaal voor hun gezin en boterham,” verklaart Sintnicolaas.

Deze opmerkingen sluiten aan bij recente bevindingen uit een onderzoek dat de gemeente Rotterdam liet uitvoeren. Mystery guests, ingezet door de gemeente, onthulden verontrustende cijfers: slechts 17 procent van de taxichauffeurs reed ’s nachts volgens de meter, in tegenstelling tot 83 procent overdag. Dit onderzoek werpt licht op een schaduwzijde van de taxibranche in Rotterdam, waarbij oneerlijke ritprijzen en onethische praktijken aan het licht komen.

In reactie hierop heeft wethouder Vincent Karremans de ‘Rotterdamse Taxi Aanpak‘ geïntroduceerd. Dit initiatief omvat maatregelen zoals het inzetten van handhavers en het controleren van taximeters. Daarnaast wordt er een klachtenmeldpunt opgezet en zullen taxibedrijven die de regels overtreden, aangepakt worden.

Sintnicolaas, die sinds 1965 taxichauffeur is, steunt de nieuwe aanpak van de gemeente. Hij benadrukt ook de noodzaak om de toestroom van nieuwe taxichauffeurs te beperken. “Vroeger moest je eerst nog een cursus volgen en parate stratenkennis hebben. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Je kan veel te makkelijk taxichauffeur worden,” licht hij toe. Zijn ervaring en observaties onderstrepen de urgentie om de kwaliteit en integriteit van de taxidiensten in Rotterdam te waarborgen.

Lees ook  Taxichauffeurs roepen op tot dialoog: Uber negeert kritische geluiden
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto:Pitane Blue - Rotterdam Centraal

Wethouder van Handhaving, Buitenruimte & Mobiliteit, Vincent Karremans, heeft een uitgebreid plan onthuld op zijn sociale media om de veelvuldige problemen binnen deze sector aan te pakken. Deze hervormingen, die gericht zijn op het verbeteren van de servicekwaliteit en het waarborgen van eerlijke prijzen voor consumenten, zijn een reactie op de toenemende klachten over de huidige stand van zaken in de taxibranche van Rotterdam.

De Rotterdamse Taxi Aanpak markeert een belangrijke stap in de strijd tegen oneerlijke praktijken in de taxibranche. De focus ligt op het waarborgen van eerlijke tarieven en het handhaven van de kwaliteit van taxidiensten. De gemeente, gesteund door ervaren chauffeurs zoals Sintnicolaas, zet zich in voor een eerlijke en betrouwbare taxibranche, waarin zowel de belangen van de chauffeurs als die van de passagiers worden beschermd.

Dit initiatief weerspiegelt een grotere trend in stedelijke gebieden, waarbij overheden steeds actiever ingrijpen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van openbare diensten te verbeteren. De Rotterdamse Taxi Aanpak kan dienen als een voorbeeld voor andere steden die te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen in hun taxibranche.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET