Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Aanrijding op overweg tussen trein en carnavalswagen.

Een ongeval verstoorde zondagavond laat de feestvreugde in Berghem, waar een botsing tussen een trein en een carnavalswagen het treinverkeer tussen Oss en Wijchen volledig lamlegde. De sprinter, die op dat moment honderd passagiers vervoerde, botste op een beveiligde overweg tegen de feestelijk uitgedoste wagen, met aanzienlijke materiële en menselijke schade tot gevolg.

De impact van het ongeval was direct merkbaar. Een machinist raakte gewond en werd onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht, een gebeurtenis die door de lokale politie werd bevestigd. ProRail, verantwoordelijk voor het onderhoud van het Nederlandse spoorwegnet, heeft zijn medeleven uitgesproken en de machinist een spoedig herstel toegewenst. De passagiers, hoewel ongedeerd, werden geconfronteerd met een abrupt einde van hun reis; zij werden door incidentenbestrijders van ProRail uit de trein geëvacueerd en veilig begeleid.

De nasleep van het ongeval laat zien hoe complex de situatie is. De overweginstallatie, essentieel voor de veilige doorgang van zowel weg- als spoorverkeer, liep zware schade op. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) hebben direct een onderzoek ingesteld om de toedracht en verantwoordelijkheid te achterhalen. Totdat dit onderzoek afgerond is, kunnen de brokstukken van de carnavalswagen en de beschadigde Sprinter niet worden geborgen, wat herstelwerkzaamheden vertraagt.

(Tekst loopt door onder de foto)
prorail

De gevolgen voor het treinverkeer zijn aanzienlijk. De NS heeft in de reisplanner een voorlopige prognose voor herstel gezet op maandagmiddag 12 uur, een indicatie van de verwachte duur van de verstoring. Echter, de exacte tijdspanne voor de herstelwerkzaamheden blijft ongewis totdat de spooraannemer een gedetailleerd overzicht heeft van de schade.

Werkzaamheden

Deze week zullen treinreizigers tussen Roermond en Weert zich moeten voorbereiden op een alternatieve route. ProRail, de beheerder van het Nederlandse spoorwegnet, heeft aangekondigd dat er van donderdag 15 februari tot en met zondag 18 februari geen treinen zullen rijden op dit traject. Deze onderbreking is noodzakelijk vanwege uitgebreide werkzaamheden aan het spoor, inclusief de vernieuwing van een deel van het spoor zelf, de vervanging van dwarsliggers, en onderhoud aan het schouwpad. Een aanzienlijk deel van deze werkzaamheden betreft het vervangen van negen overwegen op verschillende locaties tussen Weert en Roermond.

Foto: Prorail

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET