Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Bij Brussels Airlines zijn twee van de drie directieleden vrouwen (Dorothea von Boxberg als CEO en Nina Öwerdieck als CFO). In totaal zijn 9 op de 20 topmanagers (45%) vrouwen.

In het hart van de luchtvaartsector, waar traditioneel mannen de dienst uitmaken, heeft Brussels Airlines een opmerkelijke trendbreuk gerealiseerd. Met 52% vrouwelijke werknemers en een sterke vertegenwoordiging op zowel management- als directieniveau, toont de luchtvaartmaatschappij aan dat gendergelijkheid meer is dan een modewoord; het is een centraal element van hun bedrijfscultuur en succes.

Brussels Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van België, benadrukt op internationale vrouwendag de cruciale rol die vrouwen spelen in hun organisatie. Met een personeelsbestand waarin vrouwen licht in de meerderheid zijn, onderscheidt de maatschappij zich niet alleen van veel andere spelers in de luchtvaartindustrie, waar het gemiddelde rond de 41% ligt, maar zet het ook de norm voor genderdiversiteit.

De luchtvaartsector, historisch gezien een mannenbolwerk, ziet langzaam maar zeker een verschuiving naar een meer gebalanceerde genderverdeling. Brussels Airlines loopt voorop in deze verandering, met een bewonderenswaardige 45% van de topmanagementposities bezet door vrouwen, en een nog indrukwekkender 66% vrouwelijke vertegenwoordiging op directieniveau. Het feit dat twee van de drie directieleden vrouw zijn, met Dorothea von Boxberg als CEO en Nina Öwerdieck als CFO, spreekt boekdelen over de inzet van het bedrijf voor gendergelijkheid.

Deze cijfers zijn het resultaat van een bewuste inspanning om een inclusieve werkomgeving te creëren waarin diversiteit wordt gewaardeerd en iedereen gelijke kansen krijgt. Het verhaal van Lauretta Verbist, Captain Airbus A330 bij Brussels Airlines, en Pascale Slootmans, Cabin Technician, benadrukt hoe het bedrijf niet alleen vrouwen aantrekt, maar hen ook ondersteunt en motiveert om hun hele carrière binnen het bedrijf te blijven.

Echter, ondanks de vooruitgang, toont een blik op de verdeling van vrouwen over verschillende afdelingen aan dat er nog steeds uitdagingen zijn. Terwijl op sommige gebieden zoals luchthavenmedewerkers en cabinepersoneel vrouwen sterk vertegenwoordigd zijn, met respectievelijk 76% en 72%, blijven technische en engineeringafdelingen, net als de cockpit, domeinen waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Toch doet Brussels Airlines het beter dan het sectorgemiddelde, met dubbel zoveel vrouwelijke piloten.

(Tekst loopt door onder de foto)
Brussels Airlines
Foto: Brussels Airlines

“Veel mensen zien een job in de hangar nog steeds als ‘mannenwerk’. Ik hoor vrouwen vaak zeggen dat ze zo’n job wel leuk zouden vinden, maar dat ze toch de stap niet durven zetten. Daarom is het belangrijk dat we tonen dat ook vrouwen deze job doen en andere vrouwen aansporen om hier ook te komen werken.”

De inzet van Brussels Airlines voor gendergelijkheid beperkt zich niet tot het werven van vrouwelijk talent; het omvat ook initiatieven om bewustzijn te creëren rond stereotypen en onbewuste vooroordelen. NTWRKX, een van de vier werkgroepen rond diversiteit en inclusie, speelt hierin een sleutelrol. Door workshops en lezingen, zoals die van experte Tamara Makoni op vrouwendag, streeft NTWRKX ernaar het pad te effenen voor vrouwen in alle gelederen van het bedrijf.

De succesvolle mix van vaardigheden, perspectieven en ervaringen binnen Brussels Airlines bewijst dat divers samengestelde teams niet alleen efficiënter en innovatiever zijn, maar ook bijdragen aan een werkomgeving waar iedereen zich thuis voelt. Het is deze benadering die de luchtvaartmaatschappij in staat stelt haar missie “We want to be the most reliable airline, making everyone feel at home” te realiseren.

Door een voorbeeld te stellen in gendergelijkheid, streeft Brussels Airlines ernaar niet alleen de norm te veranderen binnen de luchtvaart, maar ook om een bron van inspiratie te zijn voor bedrijven wereldwijd. De luchtvaartmaatschappij bewijst dat het streven naar gelijkheid niet alleen een morele plicht is, maar ook een strategische troef kan zijn in het bouwen van een succesvolle, inclusieve organisatie.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron