Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Brussels Airlines heeft in 2023 een indrukwekkende financiële ommekeer gerealiseerd, door een aangepaste EBIT van 53 miljoen euro te rapporteren.

Dit resultaat, een stijging van 127 miljoen euro vergeleken met het voorgaande jaar, markeert een belangrijk keerpunt voor de Belgische luchtvaartmaatschappij op weg naar duurzame winstgevendheid. Met recordprestaties in het tweede en derde kwartaal wist het bedrijf de traditioneel zwakkere eerste en vierde kwartalen te compenseren, en sloot het jaar af met een winstmarge van 3,4%. Hoewel deze marge nog steeds ver verwijderd is van de ambitieuze doelstelling van 8%, weerspiegelen de resultaten een significante vooruitgang.

De operationele omzet van Brussels Airlines steeg met 24% tot 1,6 miljard euro, waarmee het niveau van voor de coronacrisis werd geëvenaard. Deze toename is te danken aan een uitbreiding van het netwerk, een toename van 19% in het aantal vluchten, een hoge vraag en verbeterde marges. Vooral de routes naar Sub-Sahara Afrika bleken wederom een sterke pijler voor de onderneming. De toevoeging van een negende langeafstandsvliegtuig had een duidelijk positieve impact op de financiële resultaten.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Dorothea von Boxberg -Chief Executive Officer, Brussels Airlines

"Om die groei te kunnen realiseren werken we aan een duurzame en future-proof opstelling van ons bedrijf. Daarom moeten we ook bij de beste werkgevers van België horen, om die doelstelling te kunnen waarmaken.”, aldus von Boxberg.

Het aantal passagiers dat Brussels Airlines in 2023 verwelkomde, bedroeg 8,29 miljoen, een toename van 21% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar nog steeds onder het pre-pandemische niveau. Ondanks deze groei in passagiersaantallen, werden de operationele kosten beïnvloed door externe factoren zoals stijgende luchthavenkosten en geopolitieke gebeurtenissen, wat resulteerde in een kostenstijging van 14% tot 1,55 miljard euro.

Het financiële succes van Brussels Airlines in 2023 bood ruimte voor investeringen in passagiers, personeel en productverbeteringen. De introductie van de vernieuwde Sunrise Lounge, nieuwe amenity kits in de Business Class op langeafstandsvluchten, en de toevoeging van drie gloednieuwe A320 neo-vliegtuigen aan de vloot zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het bedrijf zijn dienstverlening en duurzaamheidsdoelstellingen verder heeft ontwikkeld. Bovendien onderstreept de uitbreiding van het langeafstandsnetwerk met een tiende vliegtuig, waardoor Nairobi aan de lijst van bestemmingen wordt toegevoegd, de groeiambities van de luchtvaartmaatschappij.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Nina Öwerdieck, - Chief Financial Officer, Brussels Airlines

"We hebben nog altijd een weg te gaan voordat we de doelstelling van 8% winstmarge bereiken, en voordat we echt kunnen spreken van een duurzaam winstgevend bedrijf. We blijven ons op die doelstelling focussen en willen in 2024 verdere stappen zetten om dit te behalen.”, aldus Nina Öwerdieck.

Het personeelsbestand, dat aan het einde van 2023 uit 3.394 werknemers bestond, zal naar verwachting in 2024 met nog eens 250 medewerkers groeien. Dit benadrukt de toewijding van Brussels Airlines om een aantrekkelijke werkgever te blijven, iets wat essentieel is om de toekomst van het bedrijf te waarborgen.

Deze indrukwekkende prestaties en de plannen voor toekomstige groei reflecteren de vastberadenheid van Brussels Airlines om een duurzaam winstgevende koers te varen, ondanks de uitdagende marktomstandigheden en externe factoren die de luchtvaartindustrie beïnvloeden.

lounge

Gelegen in de Schengen-zone van Brussels Airport, biedt THE LOFT een verfijnde ervaring voor reizigers. Het ontwerp van de lounge is gericht op het bieden van verschillende zones die aan de diverse behoeften van de gasten voldoen, van werkplekken tot rustgebieden en doucheruimtes. Brussels Airlines heeft niet alleen een sterke focus op comfort en functionaliteit maar investeert ook continu in de verbetering en verrijking van de lounge-ervaring. Recentelijke plannen omvatten een vernieuwde koffiehoek in samenwerking met Rombouts Koffie en de organisatie van evenementen die de Belgische cultuur en gastvrijheid, ofwel Belgitude, benadrukken. Deze initiatieven, samen met samenwerkingen met merken zoals Neuhaus en Grohe, tonen de toewijding van de luchtvaartmaatschappij aan het bieden van een hoogwaardige ervaring.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het prestigieuze platform van de World Travel Awards heeft opnieuw zijn keuze gemaakt voor "Europe’s Leading Airline Lounge", waarbij THE LOFT by Brussels Airlines and Lexus voor de zesde keer op rij deze eervolle titel in de wacht sleept.

De toegankelijkheid van THE LOFT is een ander punt van aandacht. Hoewel primair beschikbaar voor Business Class-reizigers en leden van het Miles and More loyaliteitsprogramma, biedt Brussels Airlines onder bepaalde voorwaarden ook toegang tot Economy Class-passagiers. Dit flexibele beleid, samen met de mogelijkheid om tegen een toeslag toegang te krijgen, onderstreept het inclusieve karakter van de service die de luchtvaartmaatschappij wil bieden.

De World Travel Awards, vaak beschouwd als de Oscars van de reisindustrie, spelen een cruciale rol in het herkennen van wereldklasse in de sector. De aanhoudende erkenning van THE LOFT door Brussels Airlines and Lexus benadrukt niet alleen de uitzonderlijke kwaliteit van de dienstverlening maar versterkt ook de reputatie van Brussels Airlines als een voorloper in de luchtvaartindustrie. Deze prijs weerspiegelt de inzet van het team achter THE LOFT, die met hun toewijding en harde werk ervoor zorgen dat de lounge een oase van rust en luxe blijft voor reizigers.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron